Sidebar Menu

Datum objave: 16. Srpanj 2021

STAV CRKVE O CIJEPLJENJU / Cijepljenje je dobrovoljno i ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Stav je Crkve da je cijepljenje protiv zaraznih bolesti dobrovoljno i ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje – kazao je tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax vlč. dr. Vladimir Dugalić u razgovoru za Hrvatski katolički radio. On je podsjetio je da su hrvatski biskupi objavili izjavu da treba poslušati smjernice koje je donijela Kongregacija za nauk vjere i Papinska akademija za život u kojima se ističe načelo dobrovoljnosti. Kongregacija navodi da cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i zato mora postojati dobrovoljnost. - Edukacija i razgovor s osobnim liječnikom može puno pridonijeti da se strahovi razbijaju, ali, moraju se izbjegavati pritisci bilo kakve vrste koji bi doveli u pitanje slobodu građana i dobrovoljnost.
-S jedne strane imamo moralnu obvezu zaštititi vlastito zdravlje – stav je Crkve - ali moramo imati moralnu obvezu prema zdravlju drugih. Ako se netko ne želi cijepiti može mu se omogućiti testiranje koje će jamčiti drugima da on za njih nije zarazan i da ne predstavlja opasnost po zdravlje drugih. Važno je naći balans između osobnog prava na dobrovoljnost i odgovora vlastite savjesti, a da se s druge strane time ne ugrožava zdravlje drugih. Na politici i cijelom društvu je kako naći ispravan balans i poštivati odluku pojedinca, a da funkcionira gospodarstvo i cjelokupni sustav. Bilo kakav pritisak nije dobar. Pritisak je uvijek kontraproduktivan. Kad se vrši pritisak možda i iz najboljih motiva to stvara kod ljudi revolt i pobunu. Tu ulazimo i u pitanje psihologije čovjeka. Važna je dobra komunikacija i kvalitetno posvijestiti ljudima i rizike i opasnosti, ali i prednosti cijepljenja. Kad bi se našim građanima to uistinu dobro iskomuniciralo, duboko smo uvjeren da do ovih nesporazuma ne bi dolazilo. Pritiscima ništa nećemo postići.

Kada je riječ o cijepljenju djece Crkva se upućuje na zjavu Papinske akademije za život iz 2005. godine u kojoj se kaže da se mora poštivati načelo dobrovoljnosti, a roditelji pri tome moraju preuzeti određenu odgovornost za svoju djecu. Načelno Crkva podržava cijepljenje, ali kad se radi o cjepivima koja su etički neprihvatljiva s moralnog aspekta tada se kaže da u načelu treba izbjegavati cijepljenje djece takvim cjepivima, osim ukoliko bi izbjegavanje cijepljenja djece dovelo do značajnog rizika za njihovo zdravlje. Svaki roditelj morat će u svojoj savjesti prosuditi što je najbolje za njegovo dijete. Treba prosuditi koji je rizik za djecu ukoliko se ona ne bi cijepila. Najvažnije je da odluka o cijepljenju ovisi o tome kakav bi rizik za dobrobit djeteta bio ukoliko se dijete ne bi cijepilo.

Ni jednoj osobi bez obzira na cjepni status, bez obzira na testiranje prethodno učinjeno ili ne, ne smije biti onemogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. To bi bilo posve krivo i to se ne smije dogoditi niti je intencija da se to dogodi, ali niti poruka koja se šalje. To se ne smije dogoditi. Nije etično uopće razmišljati o tome na takav način da ću štititi svoje zdravlje kao liječnik.

Izvor: ika.hr

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.