Datum objave: 15. Srpanj 2021

ZAVRŠEN 30 - MJESEČNU EU PROJEKT U DV SUNCE / Djeca svih uzrasta uče besplatno dva strana jezika, rade u dvije smjene i uvode nove metode odgoja i obrazovanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dječji vrtić Sunce na Brodarici i njihova ispostava DV Lanterna u Rogoznici s punim pravom mogu ponijeti naziv "vrtić po mjeri djece i roditelja" nakon što su u proteklih 30 mjeseci proveli projekt „Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa u Dječjem vrtiću Sunce“ za koji su posredstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz EU socijalnog fonda bespovratno dobili oko 4,63 milijuna kuna, kako je rečeno na završnoj konferenciji tog projekta koja je održana u prostoru Inovacijskog centra Trokut u Šibeniku.

U sklopu tog projekta uveli su smjenski rad pa je vrtić otvoren svakog radnog dana do 21 sat što je znatno olakšalo život mnogim roditeljima koji rade u poslijepodnevnoj smjeni. Vrtić je opremljen suvremenom didaktičkom opremom te opremom za djecu s posebnim potrebama, i za one s teškoćama i za darovite. Djelatnici su prošli niz edukacija, uz ostalo stekli su znanja za rad s djecom u sportskom programu, za dramsko scenski rad, a uveli su i terapijom igrom. Njihova pedagoginja Martina Nevešćanin usavršava se za terapeuta igrom već više od godinu dana i za sada je jedina takva stručnjakinja u Gradu Šibeniku. Prošli su i edukaciju za senzornu integraciju djece, edukaciju Primjena muzikoterapije u radu s osobama s razvojnim teškoćama, Uvod u Braingym, Ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji, a uveli su i Montessori program. Njihovi polaznici svih dobnih skupina kroz igru i zabavu učili su dva strana jezika - engleski i talijanski i to je za roditelje bilo besplatno. Projektom je omogućeno zapošljavanje devetero djelatnika.

"Prije nego što smo prijavili projektni prijedlog na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Vrtići za skladniji život“ koji je otvoren u okviru otvorenog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda anketirali smo roditelje da vidimo što je njima najpotrebnije. Roditelji su prvenstveno iskazali potrebu za promjenom radnog vremena Vrtića Sunce. Poznato je da jako malo vrtića na šibenskom području ima dvosmjenski rad. Uvođenjem takvog rada, nema sumnje, izravno smo pridonijeli usklađenju stvarnih obiteljskih i poslovnih obveza roditelja. Projektom su zadovoljene potrebe obitelji s područja Grada Šibenika, Općine Unešić, Općine Bilice, Općine Rogoznica. On je omogućio jedan potpuno novi standard u programima odgoja i obrazovanja u našem gradu. Napravili smo značajan korak u smjeru održivog rješenja za realne potrebe obitelji s djecom, što je u konačnici i jedan od temeljnih ciljeva ovoga projekta. Dječji vrtić Sunce će u skladu s potrebama roditelja, osigurati nastavak smjenskog rada istovremeno dajući i potporu kvaliteti svih programa koji se provode. Mogu slobodno reći da je Dječji vrtić Sunce postao generator demografske obnove kraja, neophodna pomoć roditeljima i jamstvo njihova ostanka i uključenosti u zajednici", kaže Jasna Grubišić, vlasnica i ravnateljica DV Sunce.

Na završnoj konferenciji tog projekta posebno su istaknute dobrobiti koju je on donio djeci.

"Osigurali smo cjelovit rast i razvoj djece rane i predškolske dobi uz suvremenu didaktičku opremu i poticajnu okolinu za svu djecu . Posebno ističemo program ranog učenja dvaju stranih jezika, engleskog i talijanskog te primjenu Montessori pedagogije kojom potičemo djecu da se osamostale po principu "Pomozi mi da to učinim sam". Tu je i terapija igrom kojom pomažemo djetetu da se razvija i raste na optimalan način i da razriješi potencijalne socio-emocionalne izazove s kojima se susreću u odrastanju, a u svemu tome smo i potpora roditeljima. Naši odgajatelji stekli su i potrebna znanja i vještine iz područja Senzorne integracije koja je značajna za ranu stimulacije osjetila za proces učenja te uvažavanja važnosti svjesne i nesvjesne obrade senzornih informacija kao ključnih za razvoj adaptivnih reakcija i socijalne prilagodbe djeteta", ističu pedagoginje Martina Nevešćanin i Marina Kuzmanović

U provedbi projekta partner im je bila Općina Unešić, a imali su i brojne suradnike.

U DV Sunce najavljuju nastavak programa koji unaprjeđuju odgojno - obrazovni rad s djecom i omogućuju bolju ravnotežu obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi i ističu da im je cilj osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, uz kvalitetan program i u vrijeme kada je to roditeljima potrebno, a i dalje će nastojati za to koristiti ponuđena bespovratna sredstva iz EU socijalnog fonda.

Iz kategorije: Vijesti