Datum objave: 09. Srpanj 2021

ELEKTRIČNI ROMOBILI, MOBITELI & KONJI / Električni romobili sporiji od pješaka mogu voziti nogostupom, ulicom se smije jahati konje, a vozači smiju imati slušalicu mobitela u samo jednom uhu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska prilagođava Zakon o sigurnosti u prometu na cestama novim vremenima, suvremenim prometalima i tehnološkim promjenama. Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona kojeg tek treba usvojiti Sabor, ali nema dvojbi da se to neće dogoditi, električni romobili i monocikli definirani su kao osobna prijevozna sredstva bez sjedećeg mjesta. Takva prijevozna sredstva čija trajna snaga elektromotora nije veća od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu voziti brže od 25 kilometara na sat, moći će se kretati i trotoarima, ali ne brže od 5 kilometara na sat. Dakle moraju se kretati brzinom pješaka. Romobili koji postižu brzinu veću od 25 kilometara na sat morat će biti registrirani kao i s električni bicikli. Konkretno, takvi će romobili i bicikli morati ići na tehnički pregled i dobiti registraciju što će njihovim vlasnicima donijeti troškove s kojima do sada nisu računali. Poduzetnici koji se bave iznajmljivanjem električnih romobila, električnih bicikla i sličnih električnih prometala neće se moći baviti tom djelatnošću ako njihova vozila ne budu registrirana pa će i ona imati povećane izdatke. Mlađi od 16 godina moći će voziti električne romobile i bicikle, ali će morati nositi zaštitnu kacigu. Svi vozači električnih romobila, bicikla i monocikla morat će noću nositi reflektirajuće prsluke. Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti u prometu bit će vozačima automobila dozvoljeno razgovarati putem mobitel uz pomoć slušalica, ali neće smjeti imati slušalice u ili na oba uha već samo na jednom.

Među novostima u Zakonu o sigurnosti u prometu krije se još jedna zanimljivost – dozvoljava se jahanje konja na hrvatskim cestama. Ta novost uvodi se zbog, kako je navedeno, očuvanja tradicije i obogaćivanja turističke ponude. Cestama Hrvatske mogu jahati svi stariji od 16 godina, a noću kao i danju kada je vidljivost iz nekog razloga slabija, obvezan je reflektirajući prsluk.

POZOR! Jahači konja ne smiju imati više od 0,5 promila alkohola u krvi.

Iz kategorije: Vijesti