Sidebar Menu

Datum objave: 07. Srpanj 2021

NOVČANE POTPORE / Vlada odobrila 60 milijuna kuna za novčane potpore povremenim prijevoznicima, brodarima i turističkim agencijama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U okviru nastavka mjera potpora s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture danas je objavilo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim poduzetnicima iz prometnog sektora ukupno vrijedan 60 milijuna kuna, propćili su iz Ureda Vlade RH:

Ovim Programom Vlada Republike Hrvatske nastavlja s mjerama pomoći namijenjenim pogođenim sektorima, a među najpogođenijima je upravo sektor prometa, odnosno povremeni prijevoznici i brodari kojima je ovaj program potpore i usmjeren. Program predviđa potpore usmjerene pokretanju i normalizaciji tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije, kao mjeru jednokratne državne potpore malih vrijednosti prometnom sektoru. Ove potpore će pridonijeti oporavku poslovanja prijevoznika i brodara koji u ovu turističku sezonu, ali i u sljedeću poslovnu godinu, mogu krenuti s povećanom likvidnošću i smanjenim obavezama što će zasigurno pridonijeti oporavku cijelog sektora.

Riječ je o svim poduzetnicima koji se bave povremenim prijevozom putnika, pomorskim prijevozom putnika, putničkim agencijama te turoperatorima u nautičkom prometu koji su bili, i još uvijek jesu, izloženi aktualnoj pandemiji te su pretrpjeli značajan pad prihoda. Tako će se poduzetnicima iz ovog sektora koji su tijekom 2020., odnosno 2021. godine, pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu u iznosu od najmanje 75% nadoknaditi dio ili svi troškovi poslovanja. Navedene potpore bit će isplaćene jednokratno u skladu s raspisanim Javnim pozivom kojim se detaljno definiraju kriteriji za odabir poduzetnika, potrebna dokumentacija, prihvatljivi troškovi poslovanja i drugi uvjeti koje poduzetnici moraju ispuniti kako bi bili korisnici potpora iz navedenog Programa.

Javni poziv kao i rezultati istoga bit će objavljeni na službenim mrežnim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a potpore će se dodjeljivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Javni poziv za brodare i uvjete prijave možete pronaći ovdje, a za prijevoznike ovdje.

Podsjetimo i kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u proteklih godinu dana provodilo Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti kroz koji je ukupno dodijeljeno preko 45 državnih jamstava vrijednosti veće od 145 milijuna kuna. Također, trenutno je u pripremi izmjena i dopuna ovog Programa, a sve kako bi poduzetnici i u narednom periodu lakše prevladali negativne posljedice poslovanja uzrokovane pandemijom.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.