Datum objave: 03. Srpanj 2021

ARHIPELAG BEZ PLASTIKE / Nakon Zlarina i Krapanj postaje "plastic free zona", ambasador projekta je Ribafish koji je danas plivao do Krapnja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Nakon gotovo tri godine uspješne provedbe inicijative „Za Zlarin bez plastike“, udruge “Tatavaka” i “Zajedno za Krapanj” u partnerstvu s Turističkim zajednicama Zlarin i Krapanj-Brodarica  pokreću inicijativu „Arhipelag bez plastike“. Inicijativa i povelja „Arhipelag bez plastike“ potpisana je danas na Krapnju,a sutra će biti potpisana na Zlarinu.. Na potpisivanju su bili i šibensko - kninski župan dr.sc. Marko Jelić te Petar Mišura, pročelnik  Ureda za EU fodnove i gospodarstvo Grada Šibenika.

Ambasador „Arhipelaga bez plastike“ je Domagoj Jakopović Ribafish s čijim projektom „RokOtok“ će se povezati Krapanj, Zlarin i, za naredni korak, otok Prvić. Skokom u more  na Brodarici Domagoj Jakopović Ribafish u subotu je započeo drugu etapu projekta RokOtok, u okviru kojega plivanjem spaja otoke, u spomen na svog sina Roka.

"Kad plivam, on je sa mnom i tako je lakše. RokOtok posvećen je mom sinu Roku i kad tijelo više ne može i kad mozak više ne može, tu su emocije, plivam za njega. Obećao sam mu da ćemo obići svih 50 otoka zajedno i ovime pokušavam ispuniti to obećanje", rekao je Domagoj Jakopović Ribafish na Krapnju na kojem je potpisana Povelja.

U protekle tri godine na Zlarinu je ostvaren značajan pomak u smanjenju onečišćenja jednokratnom plastikom, ali i pomak prema konceptu održivog turizma kroz koji se posjetiteljima u ljetnoj sezoni pružaju sadržaji ekološke tematike. Inicijativa je prepoznata kroz veliku medijsku pozornost, ali i kroz brojne nagrade poput „Žutog okvira“ National Geographic Hrvatska.

Uz partnere iz udruge „Zajedno za Krapanj“ i Turističke zajednice Krapanj-Brodarica, zlarinski entuzijasti osmislili su način širenja zlarinskog primjera na druge otoke – kroz „Arhipelag bez plastike“. Prvi korak je Krapanj na kojem će otočni ugostitelji i drugi mali poduzetnici o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisati „Povelju o Krapnju bez plastike“ i tako postati prvi otok s kojim započinje avantura „Arhipelaga bez plastike“.

Grad Šibenik partner je na projektu već od prve sezone bez plastike na Zlarinu, a u projektu programa BeMed – Beyond Plastic in Mediterranean „Prema arhipelagu bez plastike“ je i projektni partner.

Inicijativu je podržao i Julije Domac, Predsjednik Vijeća za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i direktor REGEA-e koji će prisustvovati otvaranju Arhipelaga. Podršku daju i partnerske mrežne udruge – na međunarodnoj razini organizacija SMILO – Small Island Organisation koja na globalnoj razini podržava razvoj malih otoka te „Pokret otoka“ na razini Hrvatske.

 Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz kategorije: Vijesti