Datum objave: 25. Lipanj 2021

KORONAVIRUS / U Šibensko - kninskoj županiji utvrđen novi, indijski soj, danas imamo sedmero novooboljelih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko - kninska županija je jedna od pet županija u Hrvatskoj u kojoj je utvrđen novi, indijski  soj korona virusa. Uz nju to su  Zagrebačka, Splitska, Međimurska i  Varaždinska županija, potvrdio je na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak,  ravnatelj HZJZ -a."Mi smo do sada sekvencirali više od 6000 uzoraka. Prije par tjedana se pojavio indijski soj i zasad imamo 23 uzorka koji su detektirani kao indijski ili delta soj. Danas očekujemo rezultate uzoraka koje smo poslali zadnji tjedan. Županije u kojoj se pojavio delta soj su Zagrebačka, Splitska, Međimurska, Varaždinska i Šibensko-kninska.Ono što dosad znamo o delta soju je da se 30-40% brže širi od klasične varijante. Da li je bolest teža, indicije postoje ali znanstvene potvrde još nema. Zabrinuti smo ako bi se kod nas raširio taj soj, onda bi trebale biti pojačane epidemiološke mjere", rekao je.Capak.

"Prošli tjedan stigli su nam rezultati analize 23 uzoraka koje smo metodom slučajnog odabira 1. lipnja poslali na sekvencioniranje.Osam ih je bilo pozitivno na delta soj. Zatim su nam stigli uzorci koje smo poslali 15. lipnja, od njih 25, 19 ih je bilo pozitivno na delta soj. To su uzorci koje smo uzeli ciljano, na koje smo dakle sumnjali da bi mogli biti pozitivni na taj soj. Uzorci su ravnomjerno raspoređeni u nekoliko gradova i mjesta u županiji, dakle nije riječ o samo jednom mjestu na kojem se delta soj raširio", kazala je Ankica Parat, epidemiologinja u Županijskom zavodu za javno zdravstvo.

 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije od 96 testiranih.
Trenutno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se šest osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 275 osoba.
 
U cijeloj Hrvatskoj je zabilježeno 118 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa  je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 552. Među njima je 209 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.Preminule su 4 osobe.
 
 "Prije tjedan dana imali smo 113 novooboljelih, a tjedan prije 134. U proteklom tjednu imali smo ukupno 468 novoobljelih, a u ovom 348, što je 25% manje nego prošli tjedan. Trenutna incidencija je 27.9, najniža u Istri, a najviša u Zadarskoj županiji - 146.9. Nakon one košarkaške utakmice u Zadru imamo porast udjela zaraženih u testiranima. 35% novooboljelih je iz Zadarske županije. Inicijalni događaj je bila ta utakmica gdje su se ljudi okupili bez ikakvih mjera. 70 posto  novooboljelih u Zadarskoj županiji su mladi ljudi, mlađi od 40 godina. Rast broja novooboljelih možemo pripisati utakmici, a potom i svečanostima u restoranima", rekao je Capak.
Iz kategorije: Vijesti