Sidebar Menu

Datum objave: 20. Lipanj 2021

UPOZORENJE / Toplinski val opasan je po zdravlje pa i život. Starijim osobama, kroničnim bolesnicima i djeca savjetuje se da ne izlaze iz kuće između 11 i 17 sati

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon korone i potresa (a zapravo u paketu s njima) stigao je i toplinski val opasan po zdravlje pa i život. Liječnici pozivaju na oprez, a starijim osobama, kroničnim bolesnicima i djeca savjetuju da ne izlaze iz kuće između 11 i 17 sati.
Porasta temperature u ljetnom razdoblju posljedica je klimatskih promjena i izravno utječe na zdravlje milijuna ljudi širom svijeta. Znanstvenici upozoravaju da će ubuduće toplinski valovi biti sve češći, sve žešći i sve dugotrajniji te da su promjene tako brze da im se ljudski organizam ne uspijeva prilagoditi. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene, ali i socijalne posljedice. S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova donosimo vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina.
Budući da cjepiva protiv vrućine kao zaštita i preventiva savjetuje se rashlađivanje doma – danju sobna temperatura ne bi smjela biti više od 32 stupnja Celzija, a noćna oko 24 stupnja. Djeca, stariji od 60 i kronični bolesnici ne bi smjeli izlaziti van između 11 17 sati. Uz to ide i klasična preporuka da se prije dovoljno tekućine. Za ostalo nema dvojbe kao kod izbora cjepiva protiv korone – more, kupanje, hladovina, lagana spiza...

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.