Sidebar Menu

Datum objave: 18. Lipanj 2021

KONAČNO / Poduzetnička zona „Podi” s 14 godina zakašnjenja, dobit će priključak na autocestu A1

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska Poduzetnička zona „Podi” (vidi službenu stranicu Grada Šibenika) odnosno Industrijska zona „Podi” (vidi službenu stranicu Industrijske zone „Podi”) konačno će dobiti priključak na autocestu A1. Na izgradnju čvorišta „Podi” čekaju već 14 godina iako je moglo i moralo biti izgrađeno odmah kada su uređivani i opremani budući da se ta zona, prema ocjenama stručnjaka najbolja u Hrvatskoj, nalazi tik uz autocestu. No, zbog raznih nes(p)retnih okolnosti „Podi” nisu odmah dobili izlaz na autocestu što je bio veliki hendikep i sigurno je usporilo njihov razvoj iako Šibenik ne može biti sasvim nezadovoljan onim što postignuto. Poduzetnička zona (Industrijska) „Podi”, otvorena je 2007. godine kada je bila ogledni je primjer suvremene poduzetničke, odnosno kako se tada govorilo gospodarske zone. Do kraju 2019. godine na „Podima” je četrdesetak pogona bilo zaposleno oko 1400 radnika. Najzastupljenije su proizvodne i servisne djelatnosti. Zona je potpuno infrastrukturno uređena, a među prvim je u Hrvatskoj spojena na sustav odvodnje. Sve njene prednosti bitno je umanjila, a poduzetnicima poslovanje otežala, činjenica da nije izravno spojena na autocestu A1. Neizravni, zaobilazni put kojim kamioni i dostavna vozila moraju prijeći da bi došli do Poda, s istočne i zapadne strane, dug je oko 13 kilometara i nije prikladan za promet teških vozila. Stručnjaci su odavno smatrali da je za puni razvoj zone i aktiviranje svih njenih potencijala neophodna gradnja čvor na autocesti i prilaznog puta dugog samo 900 metara. Konačno će i taj problem, koji nije ni trebao postojati, biti riješen. Hrvatske autoceste grade ili pripremaju gradnju pet novih čvorova te proširivanje i modernizaciju još četiri čvora na autocesti A-1, a među njima je i čvorište „Podi”.
Ukupna investicija u tih devet čvorova iznosi oko 823 milijuna kuna, a cilj ulaganja, priopćile su Hrvatske autoceste,  gospodarski i demografski razvoje područja kroz koja autocesta A1 prolazi. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.