Sidebar Menu

Datum objave: 15. Lipanj 2021

SKRADIN OBASJALA LED RASVJETA / Zamjenom stare javne rasvjete LED svjetiljkama Skradin bliže statusu prvog pametnog grada u regiji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Skradin je  prvi u Hrvatskoj zamijenio cjelokupnu gradsku rasvjetu staru 20 godina  pametnim LED rješenjima

Taj je projekt, vrijedan 300.000 eura, realiziran u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy. Kao najvažniji rezultat ističe se godišnja ušteda energije od 70 posto, ali i značajno smanjenje emisije CO2.

U Skradinu je postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega 200 jedinica  na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin. Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatni bežični internet i mogućnost punjenja putem USB utora osiguravajući struju kroz vlastite solarne panele.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, ovaj projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.

„Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu, Grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije, ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy“, izjavio je Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije, koji uvelike opterećuju gradske infrastrukture i proračune, sve se češće susrećemo s idejom pametnih gradova. Pritom se takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama. Međutim, Grad Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine uvjerava nas upravo u suprotno. Uz izuzetnu uštedu energije, ovaj projekt je rezultirao iznimno pozitivnim učinkom za ljude i okoliš, počevši od bolje osvjetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

„Tungsram je imao ured u Zagrebu u prvoj polovici prošlog stoljeća, što predstavlja našu predanost Hrvatskoj, koju gledamo kao jedan od ključnih dijelova naše matične regije. Prirodno je da ovdje pružamo naša najnovija i najmodernija rješenja. Sretni smo što prirodne ljepote ovih hrvatskih gradova obogaćujemo prekrasnim svjetlima, koja ujedno pružaju ulazne točke za Tungsramova pametna rješenja koja su korisna i za sela i veće gradove. Također nam je veliko zadovoljstvo biti partneri s tvrtkom  Luma Energy i veseli nas što imamo pokazatelje našeg rada pored ovako divnog nacionalnog parka“, rekao je Joerg Bauer, predsjednik Uprave i izvršni direktor Tungsram Grupe.

Tungsram Grupa i Luma Energy su svoja znanja i inovacije također primijenili i u Općini Jarmina, gdje postavili ukupno 300 LED uređaja na ceste i u školu. Ovaj projekt, vrijedan 200.000 eura doprinosi održivom razvoju putem ekološki prihvatljivih, pametnih rješenja s brojnim prednostima poput značajne uštede energije.

„Ovim projektom su osigurani izuzetni benefiti za Grad Skradin i lokalnu zajednicu, a prvenstveno u vidu značajne uštede energije i velikog smanjenja troškova održavanja. Grad Skradin dobio je pametno i održivo rješenje, koje uz visoku energetsku učinkovitost nudi kvalitetniju i ujednačeniju rasvjetu u prometu i javnim mjestima, što uvelike podiže opću kvalitetu života u gradu. Uz to, u sklopu ovog projekta je postavljena i pametna klupa, a koliko je ova inovacija značajna za građane Skradina pokazuje podatak da je u posljednjih godinu dana klupu koristilo čak preko 9,000 korisnika, za koje je pružila 1,3 TB podataka i proizvela 129,5 kWH električne energije“, istaknuo je o je Toni Vlaic, Izvršni direktor Luma Energy.

Naposljetku, pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje brže reakcije na ekološke i tehničke izazove, kao stvaranje ugodnijeg životnog okruženja za građane. U tom procesu, pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti. LED uređaji sa senzorima i pametnim upravljačima mogu se povezati s pametnim aplikacijama i koristiti u različite svrhe, od olakšavanja parkiranja, preko nadzora prometa do signala za nuždu. Stoga nema dvojbe kako će buduće slične investicije uvelike doprinijeti podizanju kvalitete života brojnih zajednica diljem svijeta.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.