Datum objave: 07. Lipanj 2021

PORIJEKLO PANDEMIJE KORONAVIRUSA / Sve više stručnjaka upozorava da je koronavirusa iscurio iz laboratorija u Wuhan

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otkako je novi koronavirus, SARS-CoV-2, otkriven krajem prosinca 2019. godine, njime se potvrđeno je, zarazilo više od 166 milijuna ljudi diljem svijeta, a službeno je od covida-19 umrlo 3.4 milijuna diljem svijeta. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), međutim, sada kaže da je pravi broj umrlih vjerojatno najmanje 6-8 milijuna - možda i više. To bi, naravno, značilo da je i prava stopa smrtnosti od covida-19 znatno viša od dosadašnjih procjena, iako su se neki analitičari u posljednjih godinu dana svojski trudili dokazati da nije mnogo viša od gripe. 

Službeni broj "umanjuje taj puni učinak" bolesti, istaknuo je analitičar WHO-a za podatke William Msemburi.

A iako je dominantna teorija u znanstvenim, medijskim i političkim krugovima posljednjih godinu i pol bila ona o prirodnom porijeklu, odnosno prelasku koronavirusa sa životinje na čovjeka, posljednjih tjedana i mjeseci teorija o biolaboratoriju u kineskom gradu Wuhanu kao pravom izvoru covida-19 doživjela je veliki povratak.

Tome su doprinijele nove informacije i izjave stručnjaka koje idu u korist ovoj teoriji, kao i izostanak napretka u dokazivanju prirodnog prijenosa virusa sa životinje na čovjeka, o čemu smo već opširno pisali. Valja, međutim, još jednom naglasiti da hipoteza koja se sada vraća u fokus ne uključuje paranoične spekulacije o virusu kao biooružju ili namjernom kineskom puštanju virusa u (vlastitu) okolinu, već na slučajno curenje virusa zbog rizičnog istraživanja bez dovoljnih zaštitnih mjera. 

Biden zatražio novu istragu teorije o curenju iz laboratorija

Sve je kulminiralo prošlog tjedna objavom američkog predsjednika Joea Bidena da je naložio američkoj obavještajnoj zajednici da "udvostruči svoje napore u istraživanju podrijetla pandemije covida-19", uključujući mogućnost da je procurio iz laboratorija u Wuhanu te da ga izvijesti o svojim saznanjima za 90 dana. 

Unatoč tome što je WHO-ov tim, u zajedničkom izvještaju s kineskim znanstvenicima, nakon istrage koja je uključivala obilazak Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) u veljači zaključio da je ova teorija "krajnje nevjerojatna", Biden je dao do znanja da je, prema preliminarnom izvještaju koji je dobio ranije ovog mjeseca, američka obavještajna zajednica podijeljena između dva scenarija nastanka covida-19.

Hamish de Bretton-Gordon: Biolaboratoriji su otvorena meta za teroriste

A sada se nizu stručnjaka koji upozoravaju na ovaj katastrofalni scenarij pridružio i vodeći stručnjak za biološko oružje Hamish de Bretton-Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i zapovjednik Združene kemijske, biološke, radiološke i nuklearne pukovnije, koji je u međuvremenu postao akademik. Svjetski je poznat po svom istraživanju posljedica kemijskog i biološkog ratovanja, posebno u Iraku i Siriji. 

Bretton-Gordon je, u svjetlu obnovljene zabrinutosti o mogućnosti curenja koronavirusa iz laboratorija u Wuhanu, sada pozvao čelnike vodećih razvijenih zemalja G7 da razmotre stroža ograničenja, upozoravajući da su labavo regulirani laboratoriji prilika za teroriste.

Više pročitjte na Index.hr. 

Iz kategorije: Vijesti