Sidebar Menu

Datum objave: 02. Lipanj 2021

COVID PUTOVNICE / Prvog dana izdavanja dobilo ih je 33 000 građana u Hrvatskoj, evo čemu služe

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vlada veliko zanimanje za tzv. covid-putovnice, koje se od jučer izdaju u Hrvatskoj, kako je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović potvrdio Indexu.

"Jučer je izdano 33.000 digitalnih covid-potvrda. Oko tri tisuće je izdano preko HZZO-a, a ostatak od 30.000 preko sustava e-građani. Odličan je odaziv. Zaista je puno ljudi odmah prvi dan htjelo imati te potvrde", rekao je Božinović za Index.

Popis zemalja u koje bi hrvatski državljani mogli s ovom potvrdom

Navodi kako je Hrvatska de facto prva krenula s izdavanjem i implementiranjem ovih potvrda.

"Zasad je sedam zemalja u EU implementiralo ove potvrde, to su Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Njemačka, Grčka i Hrvatska. Uskoro se sprema na isto i Austrija i još neke zemlje u EU", kazao nam je Božinović.

Pitali smo ga znači li to da će državljani Hrvatske koji imaju ove potvrde moći s njima putovati u navedene zemlje.

"Načelno da, trebali bi moći", rekao nam je Božinović.

Djeca do 12 godina od jučer ne trebaju test za ulaz u Hrvatsku

A Hrvatska je, navodi, od jučer uvela i to da djeca do 12 godina mogu ući u Hrvatsku bez testiranja.

"To bi trebalo olakšati dolazak turistima u Hrvatsku. Pomaknuli smo dobnu granicu sa 7 na 12 godina. Djeca do te dobi ne trebaju se testirati za ulazak u Hrvatsku", rekao nam je Božinović.

"Prvo krećemo s granicama, poslije odluke za ostalo" 

Pitali smo ga za što će sve građanima trebati ova digitalna covid-potvrda, hoće li trebati za ulazak na koncerte, manifestacije, svadbe i ostale događaje i mjesta.

"Vidjet ćemo još, krećemo prvo s granicama, poslije ćemo donijeti odluke za ostalo", rekao nam je Božinović.

Do potvrde moguće i s jednom dozom

Podsjetimo kako je Božinović jučer kazao da je digitalne covid-potvrde moguće dobiti s jednom dozom cjepiva, ali i da nije siguran kamo državljani Hrvatske mogu putovati s takvom potvrdom.

"Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja, također mogu dobiti tu potvrdu", izjavio je Božinović novinarima u saboru, dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja.

"Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze", najavio je Božinović.

Istaknuo je kako je jasna poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde, njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju covid-potvrdu minimalno zadržavati na granici.

"Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU"

"Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima", rekao je Božinović.

Što se tiče digitalnih covid-potvrda, naveo je kako se QR kod može pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU tako da se, kaže, može presavinuti i da se na granici može pokazati samo dio s QR kodom.

"Svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice", rekao je Božinović, piše Index,hr.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.