Datum objave: 01. Lipanj 2021

STO GODINA MU JE TEK / Zlarinski koraljar Ante Beban u šibenskom muzeju proslavio stoti rođendan, a na proslavi je i zapjevao

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Posljednji zlarinski koraljar Ante Beban  proslavilo je 100. rođendan. Zahvaljujući šibenskom etnologu Jadranu Kali i Željku Krnčeviću, ravnatelju Muzeja grada Šibenika, šjor Ante je rođendanski tortu razreda razrezao i šampanjacem nazdravio u šibenskom muzeju, piše Šibenski.hr.

Planirao je s kćeri, unukom i praunukom i prijateljima otići u restoran u Skradinu,  ali zbog korone je taj plan otpao kaže. No, veselo je bilo i u muzeju, a vitalni stogodišnjak otkrio je i svoj recept za dugovječnost.

-Treba raditi i odmarati se i uvijek vježbati. Svako jutro kad se probudim vježbam i onako kako smo nekada veslali... Mladima bih proučio da je važno i da se često, ali malo jede.

Prisjetio se šjor Ante i kako su se nekada lovili pošalji, pohvalio se i kako je stari i teški koraljarski alat unaprijedio, a zahvaljujući svom poznavanju mora,  struja i navigacije,  jer je završio i pomorski studij i bio kapetan, otkrio je i brojne dobre pozicije za lov koralja. Svoja sjećanja i znanja zapisao je i u rukopisu, pa se nada da će ta knjiga biti jednom i objavljena.

- Zbog korone ne izlazim baš vani, a provištu mi obavljaju susjedi, ali kuham sam i sve radim po kući što treba- rekao je dobro raspoloženi Ante Beban koji je pred novinarima i zapjevao.

Valja reći da je rođendanska torta bila u obliku zubaca s nezaobilaznom dekoracijom u obliku koralja. Osim što je bio uspješan koraljar, šjor Ante i bio i vrstan ribolovac, štoviše kralj zubataca a o njegovom ulovu od 80 kilograma te ribe u jednom danu, svojedobno su pisale i novine.

FOTO: Duško Jaramaz, Pixell

Iz kategorije: Vijesti