Datum objave: 26. Svibanj 2021

NEZADOVOLJNI VLASNICI KAFIĆA: Nije dobro što se pravi razlika između kafića i restorana kada je u pitanju rad u zatvorenom

Diana Ferić
Diana Ferić

ZAGREBAČKI ugostitelj Mirko Budimir za N1 je rekao da su vlasnici kafića u prilično nezavidnoj poziciji, posebno zbog diskriminatorne odluke da se restoranima rad u zatvorenome dozvoli, a kafićima ne.

Nove mjere koje omogućuju dijelu ugostitelja rad u zatvorenom su dobre, ali nije dobro što se pravi razlika između kafića i restorana kada je u pitanju rad u zatvorenom, rekao je Mirko Budimir.

"Prošlog proljeća, u svibnju, kada smo počeli raditi nakon prvog zatvaranja, smanjili smo broj mjesta, uveli dezinfekcijska sredstva i sve to je i dalje na snazi. Isto je vrijedilo za sve ugostiteljske objekte, no restorani sada mogu nastaviti, a mi ne - to je diskriminacija", rekao je Budimir, piše Index.hr.

"Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom"

Kada je donesena uredba Stožera da se može raditi samo na otvorenim terasama te prostorima koji se mogu prozračiti, različito se ta odluka tumačila, dodao je.

"Osim toga, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa je to stvorilo kaos u radu kafića. Kolege koji imaju kafiće i restorane sretni su zbog rada restorana, ali nisu zbog pozicije kafića", dodao je.

Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom, a jedan dio nije niti otvorio, dok 90 posto radi s gubitkom. Do sada smo imali subvenciju ako ostvarimo do 60 posto preklanjskog prometa. Ako se pređe 60 posto prometa, ostaje se bez subvencije. Oni koji rade 70 posto u odnosu na prije dvije godine i dalje su na gubitku. Mi smo u situaciji da su kafići često obiteljski biznisi i u nezavidnu smo poziciju doveli brojne obitelji u zemlji i to se mora imati u vidu.

Moj lokal dijeli sudbinu drugih ugostitelja, ali ja poslujem već 25 godina i imam i druge djelatnosti i to nekako ide jedno s drugim. No kolege kojima su obitelji vezane za taj posao u nezavidnoj su situaciji i budućnost im je neizvjesna", naglasio je Mirko Budimir.

"Opravdanje za neotvaranje kafića nije valjano"

Stožer kaže da postoji razlika između ugostiteljskih objekata i da ne mogu sve otvoriti odjednom.

"Možemo shvatiti to kao opravdanje, ako ne bude još diskriminatornih mjera. Mi znamo da je svejedno ulazi li netko u kafić ili restoran, to je više-manje isto.

Iz kategorije: Vijesti