Datum objave: 21. Svibanj 2021

ŠIBENSKA ODVJETNICA PREVARILA KLIJENTE I OŠTETILA PRORAČUN / Nasljednicima klijentice koji je umro zatajila dio novca koji su dobili novac izvansudskom nagodbom i prisvojila ga

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 50- godišnje odvjetnice iz Šibenika.

Terete ju da je od 5. travnja 2012. do 10. ožujka 2016. u Šibeniku, kao odvjetnica tužitelja u parničnom postupku radi naknade štete; na temelju punomoći na kojoj se nepoznata osoba potpisala imenom i prezimenom jednog od tužitelja, a koji je preminuo; sklopila izvansudsku nagodbu s tuženikom na temelju koje je, na ime naknade štete za svoje stranke, na svoj žiro račun primila  iznos od 310.000 kuna te na ime odvjetničkih troškova iznos od 180.937,50 kuna, a o čemu nije izvijestila svoju stranku ni nasljednike preminule stranke, niti im je proslijedila uplaćeni iznos, izvijestio je šibenski DORH.

U optužnisi stoji da je potom na ročištu pred sudom povukla tužbu, a svoje stranke sve do početka 2016. godine održavala u uvjerenju da je sudski postupak još uvijek u tijeku, a potom ih obavijestila kako je sudski postupak okončan te im i dalje tajeći ukupan iznos uplaćenog iznosa lažno im prikazala da je iznos od 109.000 kuna ukupno ostvareni iznos naknade štete, a da njima pripada iznos od 9.600 eura nakon što se odbije njezina odvjetnička nagrada. Navedeni iznos im je ponudila za isplatu, sve uz uvjet da joj potpišu priznanicu o nepostojanju njihovih daljnjih potraživanja prema njoj. Nakon što su oštećenici to odbili, po njihovu saznanju za ukupan iznos dodijeljene im naknade štete te nakon što su joj najavili kaznenu prijavu, okrivljenica je na devizni račun nasljednice preminule stranke uplatila iznos od 28.569,76 eura, izdavši pritom i račun za zastupanje na proizvoljan iznos od 273.937,50 kuna, a razliku od ukupno ostvarenog iznosa naknade štete, odnosno 93.469,80 kuna je zadržala za sebe.

Kako navode u šibenskom Tužiteljsrtvu, okrivljenu 50-godišnjakinju tereti se da je od 9. svibnja 2012. do 26. veljače 2013. u Šibeniku, postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Općeg poreznog zakona kako bi izbjegla plaćanje porezne obveze. Nakon što je na žiro račun svog odvjetničkog ureda primila iznos od 490.937,50 kuna po osnovi spomenute izvansudske nagodbe; iako se iznos od 180.937,50 kuna odnosio na njezine odvjetničke troškove; u poslovnim knjigama odvjetničkog ureda za 2012. godinu, u tromjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost te u godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2012. godinu nije evidentirala i prijavila navedeni novčani primitak od samostalne djelatnosti. Povodom tog primitka nije sastavila izlazni račun s obračunatim porezom na dodanu vrijednost pa je na taj način, tereti ju se, oštetila državni proračun Republike Hrvatske za ukupan iznos od 66.892,87 kuna.

Iz kategorije: Vijesti