Datum objave: 19. Svibanj 2021

IM MEMORIAM / Zauvijek nas je napustio jedan od najdugovječnijih šibenskih gospodarstvenika, Šibenčanin u srcu i duši - Marko Slavica

Diana Ferić
Diana Ferić

Od posljedica ne tako davne prometne nesreće u šibenskoj je bolnici preminuo 82-godišnji Marko Slavica. Jedan od uspješnih šibenskih poduzetnika i najdugovječnijih nogometnih djelatnika. Za Markom tuguje ne samo njegova uža obitelj, već brojni prijatelji, za koje je oduvijek imao lijepu riječ, ali i poneki poklon. Kao dio njegova naglašena altruizma i lokal-patriotizma, napisao je Ivo Mikuličin u Slobodnoj Dalmaciji.

"Čovjeku valja pokloniti puno pažnje ili malo novca! Ako mu daš jedno i drugo, dobio si ga za cijeli život“ Tim svojim "postulatom“(op. tako su Markovi prijatelji nazivali njegove mudre izreke), pokojni Slavica je održavao svoja brojna prijateljstva. Ne samo u Šibeniku, već i u Dalmaciji, Hrvatskoj.

Pripadnost šibenskom zavičaju bila je lako uočljiva Markova emocija. Svejedno radilo se o rodnom Lozovcu ili Skradinu, gdje je pohađao osnovnu školu, Šibeniku, kojemu je bio silno privržen, i cijeloj Dalmaciji. Tu (lokal)patriotsku ljubav bilo je najlakše prepoznati u nogometu. Bio je sretan kao malo dijete, kad je kao predsjednik vratio šibenske nogometaše u „onu“ Drugu ligu početkom osamdesetih godina minulog stoljeća. To, što je više od pola života podario Šubićevcu, nije Marku bilo prepreka da se raduje i Hajdukovim uspjesima. Da Bijelima pruži ruku i u tako osjetljivim trenucima, kad je prilikom sahrane velikog Vladimira Beare upravo galantni Šibenčanin ugostio delegaciju beogradske Crvene zvezde.

Nikad nije omalovažavao druge ljude, posebice ne svoje sugovornike.

"Naša je snaga u tuđoj pameti“, bio je, također, jedan od Markovih postulata, kojim je pozivao poznanike i prijatelje da se, umjesto izmišljanja tople vode ili gledanja preko nišana, približe u zajedničkom interesu.

Semafor na šibenskom nogometnom stadionu, koji je kupila njegova tvrtka „Izgradnja“, samo simbolizira Markovu spremnost da nerijetko posegne za svojim žiro-računom ili „kešom“, kad je trebalo pomoći kulturna , sportska i ina društva u Krešimirovu gradu.

"Ne možete biti nigdje prvi, ako niste naučili biti drugi“. Tako je Slavica jasno poručivao onima, koji soliraju u politici, sportu i životu uopće. Točnije, koji se ponašaju kao da upravo od njih počinje povijest nekog grada, županije, kluba, kulturne udruge…

Marka Slavicu nije bilo lako pronaći u strogoj , katkad i nametnutoj podjeli na lijeve i desne, ali ste bez teškoća prepoznavali njegovu nacionalnu osviještenost i već spomenuti lokal-patriotizam.

S Markom je umro i nemali komad dobrog duha, koji krasi Krešimirov grad. Zato nije malo onih, koji se osjećaju kao da im je umro brat, otac, stric… Autor ovog teksta nije iznimka u tom smislu. Zato nam se preškrtim čini kratko, ali emotivno: Zbogom, dragi Marko!

FOTO: Hrvoje Jelavić, PIXELL

Iz kategorije: Vijesti