Datum objave: 11. Svibanj 2021

IVO GLAVAŠ, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA ŠIBENIKA : Neću dozvoliti da frustracija, očaj i nemir vladaju gradom nego ću poduzeti mjere koje će donijeti olakšanje i rasterećenje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ivo Glavaš, kandidat NL Stipe Petrine za gradonačelnika Šibenika za sebe tvrdi da je jedina prava oporba među kandidatima koji se na predstojećim izborima u Gradu Šibeniku natječu s aktualnim gradonačelnikom Željkom Burićem koji je četo bio i meta njegovim napada na sjednici Gradskog vijeća u proteklom mandatu. Glavaš, među svim kandidatima ima najviše političkog iskustva jer je u lokalnoj politici prisutan još od prvih demokratskih izbora i nikad nije imao "dlaku na jeziku". Taj doktor arheologije ima i uspješnu profesionalnu karijeru i sigurno je jedna od najaktivnijih šibenskih znanstvenika u znanstvenim publikacijama i na stručnim skupovima. Na izbore izlazi s mladim šibenskim odvjetnikom Markom Petkovićem do sada nepoznatim političkim kadrom, ali s jakim obiteljskim pedigreom. Razgovarali smo s Ivom Glavašem  o njegovom političkom angažmanu i izbornom programu:

Vrlo ste kritični u analizi stanja u kojem se nalazi Šibenik. Čini se da u javnosti, pogotovo na nacionalnoj razini prevladava mišljenje da je Šibenik doživio preporod, da se brže razvija i od velikog Splita, a vi tvrdite da je Šibenik na aparatima. Koji su argumenti za to?

Dojam da je Šibenik doživio nekakvu renesansu stvoren je u režiji spin doktora Krešimira Macana. Radi se o klasičnom prodavanju magle i propagandi na koju su utrošena golema sredstva. Ispada da svi misle da je Šibenik doživio preporod osim samih Šibenčana koji vide realnu sliku.

Macan je Željka Burića čarobnim štapićem pretvorio u nekakvog mesiju koji je došao spasiti grad. No, na kraju se ispostavilo da je sve to bila samo jedna velika laž i obmana.

Ništa dobro grad nije dobio od njegove vladavine i građani su to počeli uviđati. Gospodarstvo stagnira, nezaposlenost raste, životni standard pada, iseljavanje se povećava, a njegova PR mašinerija stalno ponavlja floskule da je puno napravio.

Na njegove su se projekte utrošila golema sredstva, stalno se hvalio bombastičnim ciframa, no kad bi se projekt završio i novac potrošio, građani realno od toga nisu imali nikakve koristi, a on bi krenuo dalje s jednako tako beskorisnim milijunskim projektima kao da se ništa nije dogodilo.

Najbolji dokaz vam je proračun. Opteretio je grad kreditima i dugovima, a to je njegov klasičan modus operandi još od vremena kad je bio ravnatelj bolnice. U gradskom proračunu postoji manjak od 54 milijuna kuna, a to je gotovo jedna četvrtina realnog proračuna Grada Šibenika, naglašavam – realnog proračuna, jer je ovaj sadašnji proračun prenapuhan europskim projektima na nešto više od 400 milijuna kuna. No, kad prestanu EU projekti, manjak i dug će ostati i to na gradski proračun od svega nešto više od 200 milijuna kuna.

A to je nažalost indikator bankrota. HDZ je zapravo upropastili grad, a sada traže treći mandat da upropaste i ono malo zdravog tkiva koje je ostalo. Naravno, uz neizbježnih 10%.

 

Često u toj kritici idete ad hominem, izravno na gradonačelnika Željka Burića. Stoji li iza toga neki osobni animozitet, možda još iz vremena kada ste zajedno bili u HSLS -u ili samo secirate njegovo način upravljanja gradom. Što mu zamjerate?

Nije riječ ni o kakvom osobnom animozitetu već o argumentiranij kritici koja nije usmjerena na njega kao osobu, nego na ono što Željko Burić kao gradonačelnik radi, ili bolje rečeno - ne radi. On je svih ovim osam godina mandata realno napravio samo jedan jedini projekt koji se zove „Projekt Željko Burić“. Građani i poduzetnici od njegovih projekata nisu dobili ništa, čak su izgubili, a to se najbolje vidi u staroj gradskoj jezgri. Umjesto revitalizacije koju je najavljivao, Burić ju je odveo ravno u smrt.

Dugo se bavite politikom. Bili ste vijećnik još u prvom sazivu Gradskog vijeća prije skoro 30 godina, a bili ste i vijećnik u posljednjem sazivu GV - a. Tko Vas je najviše razočarao  u gradskoj politici?

Nakon Željka Burića i Danijela Milete, trećeplasirani je svakako Hrvoje Zekanović. Stvarno sam se iskreno nadao da će kao saborski zastupnik napraviti nešto za Šibenik, ali on za svoj grad nije učinio apsolutno ništa. Tijekom kampanje za ove izbore patetično se kune u ljubav prema gradu, ali pokazalo se da je on prema Šibeniku u potpunosti ravnodušan.

No, ono što je stvarno zabrinjavajuće jest da se nebrojeno puta pokazao kao rezervni igrač HDZ-a. Burić i Mileta su se barem upisali u HDZ, ali Zekanović podržava HDZ u Hrvatskom saboru i djeluje kao veći HDZ-ovac od većine.

Stoga mi je smiješno gledati kako s jedne strane napada HDZ, a s druge ih održava na vlasti. Smatram da njegovi birači, odnosno birači krajnje klerikalne desnice trebaju dobro otvoriti oči na ovim izborima, jer je glas za Zekanovića zapravo glas za HDZ.

Ako on uđe u Gradsko vijeće držat će većinu HDZ-u na isti način kao u Saboru, a ista je stvar i sa svim drugim desnim strankama. Nažalost, birači desnice će realno na ovim izborima glasati isključivo za HDZ koga god s desnog spektra zaokružili.

 Koji su po Vašem mišljenju najveći problemi u Šibenika i kako ih planirate riješiti?

Vrijeme da Grad Šibenik napravi uzlet i da se od jedne prosječne i relativno zapuštene destinacije promakne u odredište luksuznog turizma.

Šibenik sa svojom okolicom posjeduje sve što je potrebno za pretvaranje u ekskluzivnu turističku destinaciju kroz cijelu godinu. Međutim zahvaljujući nesposobnosti i nedostatku vizije HDZ-a i uskoro bivšeg gradonačelnika Željka Burića, naš grad pun potencijala iz godine u godinu sve više zaostaje za drugim gradovima.

Takav negativan trend treba prekinuti i postaviti Šibenik tamo gdje ga je postavila i sama priroda: na sam vrh i to ne samo hrvatskog, nego i europskog turizma.

Nadalje, Grad će primjereno i ravnopravno podržavati poduzetnike kroz potpore, poticaje i kroz značajno smanjenje prireza porezu na dohodak, komunalne naknade te drugih nameta kojima je HDZ bespotrebno opteretio građane.

Temeljna svrha projekata koje će naša gradska uprava raditi bit će jačanje gospodarstva s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, povećanje plaća radnicima i prihoda poduzetnicima.

Za razliku od HDZ-ovih projekata koji ništa nisu donijeli građanima osim dodatnih nameta, mi ćemo napraviti veliki zaokret i usmjeriti se na dobrobit čovjeka.

Razvoj industrije, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, obrtništva i

zanatstva bit će u fokusu našeg djelovanja te ćemo napraviti više projekata od HDZ-ove vlasti i to sve u kratkom roku.

Osim toga, briga za svakog čovjeka, odgoj, obrazovanje i socijalna osjetljivost temelji su na kojima gradimo svoje politike.

Vrtići će biti besplatni za nezaposlene, samohrane roditelje, obitelji s troje ili više djece te za sve ostale socijalno ugrožene skupine. Za ostale ćemo smanjiti cijenu vrtića za 50%, s ciljem da do kraja mandata zahvaljujući prihodima od investicija omogućimo besplatne vrtiće za sve (naš cilj je realan, jer kroz iduće dvije do tri godine objektivno nije moguće omogućiti besplatne vrtiće za svako dijete).

Grad će također subvencionirati troškove privatnih vrtića s krajnjim ciljem da se cijena svede na najmanju moguću mjeru.

Pravo na besplatne udžbenike također će imati nezaposleni, samohrani roditelji, obitelji s troje ili više djece te sve ostale socijalno ugrožene skupine ljudi, a ostalima će grad subvencionirati do 60% cijene do 2023. godine kada će svi moći dobiti besplatne udžbenike.

Oni koji tvrde da već od ove godine vrtići i udžbenici mogu biti besplatni očigledno ne poznaju stanje gradskog proračuna. Ne treba ljudima prodavati prazne priče, već ponuditi realno ostvarive projekte.

Naša će uprava raditi na podizanju standarda škola, povlačenju sredstava iz EU fondova, poticanju izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti, uvođenju produženog boravaka u sve škole, financiranju školskih knjižnica, rješavanju problema klimatizacije i većem ulaganju u sport.

Grad će osigurati stipendije za svakog učenika koji upiše deficitarno zanimanje prilikom upisa u srednju strukovnu školu u iznosu od 700,00 kn mjesečno.

Također, omogućit ćemo subvencioniranje prekvalifikacija nezaposlenih radnika u deficitarna zanimanja u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i poslodavcima.

Značajno ćemo povećati broj i iznos stipendija studentima te kao dodatnu stimulaciju uvesti godišnje dodjele nagrada za izvrsnost najboljim studentima u iznosu od 20.000,00 do 30.000,00 kuna.

Posebnu brigu ćemo voditi o umirovljenicima na način da ćemo ih osloboditi plaćanja svih komunalnih nameta, omogućiti im besplatne karte za prijevoz i ulaznice za sva važnija događanja.

Za starije i nemoćne ćemo izgraditi dva doma za umirovljenike na gradskom zemljištu, jer pravo na smještaj u domu trebaju imati svi pod jednakim uvjetima, a ne samo povlaštene osobe po nalogu HDZ-a.

Nadalje, jedan od najvažnihjih ciljeva naše uprave je konsolidacija i omogućavanje transparentnih i svim građanima vidljivih gradskih financija. Željko Burić to naravno nije napravio, jer bi javnost vidjela da je Šibenik dužan kao Grčka.

Zamislite što će se dogoditi kad ja gradski proračun učinim javno vidljivim do najsitnijeg detalja već tijekom prve godine mandata, imam osjećaj da bi mnogi HDZ-ovci pobjegli u zemlje koje nemaju potpisan sporazum o izručenju.

Svaki račun, svaka financijska transakcija nalazit će se na internetskim stranicama grada i moći će se vidjeti u realnom vremenu, a za sva sredstva koja Grad Šibenik dodjeljuje korisnicima formirat će se jasni i javno vidljivi kriteriji.

Osim toga, hitna mjera za sanaciju bit će popisivanje sve gradske nepokretne imovine. Gradska imovina mora donositi prihod, a ona koja ga ne donosi bit će prodana na javnoj dražbi.

Posebnu pozornost posvetit ću zapošljavanju u gradskim poduzećima i javnim ustanovama koji su osnovni izvori nezakonitosti i korupcije. U gradskim poduzećima i javnim ustanovama za svako radno mjesto bit će obvezno propisan javni natječaj.

Na javnom natječaju odlučivat će isključivo znanje i sposobnosti kandidata na pismenom testiranju. Ukinut ću razgovor s kandidatom kao sredstvo zapošljavanja podobnih. Ukoliko više kandidata budu imali jednaki broj bodova na pismenom testiranju, provest će se dopunsko pismeno testiranje.

Prema tome, znanje, poštenje i stručnost zaposlenika gradskih poduzeća i javnih ustanova jedan je od mojih najvažnijih ciljeva.

Kakva je Vaša vizija Šibenika u budućnosti?

Moja vizija Šibenika je grad bez stresa i borit ću se svim silama da je ostvarim. Egzistencija građana bit će mi apsolutni prioritet i zvijezda vodilja, i napravit ću sve što je u mojoj moći da građani steknu osjećaj sigurnosti i izađu iz beznađa u kojem se sada nalaze.

Ja nipošto neću dozvoliti da frustracija, očaj i nemir vladaju gradom, nego ću poduzeti mjere koje će donijeti olakšanje i rasterećenje. Šibeniku je u ovom trenutku hitno potreban veliki zaokret i to je ono što ćemo mi napraviti. Projekti koje ću pokrenuti bit će fokusirani na zapošljavanje i radna mjesta, jer je to glavna i osnovna stvar na koju treba staviti težište. Projekti koje Burić radi donose korist samo HDZ-ovim interesnim skupinama i tome treba stati na kraj.

Zašto smatrate da ste baš Vi najbolji kandidat za gradonačelnika Grada Šibenika? Koje su vaše prednosti pred ostalim kandidatima?

Zato što sam se u zadnje četiri godine žestoko borio za interese našeg grada u Gradskom vijeću i postao trn u oku i prvi na crnoj listi HDZ-a. Pokazalo se da Burić na ovim izborima ima samo jednog pravog protivnika, a to sam ja.

Žalosno je što mnogi na lokalnim izborima nude prazne floskule i lažna obećanja, a dok sam ja bio neprestano u ringu sa Željkom Burićem, oni nisu radili apsolutno ništa. Neki su šutjeli, neki su održali samo nekoliko pres konferencija o marginalnim temama, a neki su bili marionete HDZ-a.

Predlažem biračima da pogledaju na internetu tko je od nas što radio u zadnje četiri godine i sve će im biti jasno. Pa čak i oni koji mi nisu skloni morat će priznati da sam ja jedina prava oporba.

Koji su vam politički uzori?

Prije svega, moj veliki prijatelj i veliki čovjek Vlado Gotovac. Mogu slobodno kazati da je on moj politički otac i da bih o njemu mogao napisati podužu knjigu, ali za potrebe ovog intervjua mogu istaknuti da su njegove zasluge za hrvatsku demokraciju i razvoj hrvatskog društva nemjerljive.

Nakon njega, jedan od mojih uzora je svakako Ivica Račan, državnik i vizionar koji je izvukao Hrvatsku iz međunarodne izolacije i demokratizirao društvo. Nakon što je Ivica Račan postao premijer 2001. godine, Hrvatska više nikad nije pogledala unatrag. Račan je u pravom smislu te riječi hrvatsko društvo iz jednopartijskog pretvorio u višestranačko. Osim toga, popravio je teško narušene odnose Hrvatske s međunarodnom zajednicom i utro put ulasku Hrvatske u Europsku uniju, među civilizirane demokratske zemlje gdje i pripadamo.

Zbog svega toga, i Vlado Gotovac i Ivica Račan zaslužili su da im se po jedna ulica u Šibeniku nazove njima u čast. To svakako trebaju biti neke od postojećih ulica u centru grada koje ću preimenovati čim dođem na vlast, i na taj način Šibenik će postati prvi grad u Hrvatskoj koji će tim velikanima hrvatske demokracije na taj način odati počast.

Kakav rezultat predviđate?

Nažalost, trebam biti realan i kazati da na ovim izborima zbog COVID-a 19 očekujem nisku izlaznost birača, a to najviše pogoduje HDZ-u. Među ostalim i stoga što oni svoje članove praktički vuku za rukav do biračkog mjesta.

Pobjeda Željka Burića na prošlim lokalnim izborima 2017. godine dogodila se baš zbog niske izlaznosti, jer je oko 7.000 birača odlučilo apstinirati.

U situacijama visoke izlaznosti situacija je obrnuta, stoga mogu reći da što je izlaznost veća, HDZ-ove šanse su manje.

I zato je jako važno da što više ljudi izađe na izbore, jer nema drugog načina da srušimo HDZ.

Iz kategorije: Vijesti