Datum objave: 07. Svibanj 2021

Gradi se Hrvatski centar koralja na Zlarinu: U tijeku je i izrada dokumentacije za nabavu stalnog postava interpretacijsko-edukacijskog sadržaj kuće Kažerma

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradonačelnik Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura posjetili su danas otok Zlarin. U nazočnosti predsjednika Mjesnog odbora Tomislava Kranjeca i direktorice Turističke zajednice otoka Zlarina Katarine Gregov obišli su radove u sklopu projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“.

Trenutno je u tijeku provedba završnih građevinski radova na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem. Radovi se odvijaju sukladno terminskom planu, a u tijeku je i izrada dokumentacije za nabavu stalnog postava interpretacijsko-edukacijskog sadržaja kuće Kažerma koja će na inovativan način predstaviti bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta šibenskog arhipelaga korištenjem naprednih tehnologija te povijest i tradiciju koraljarstva na otoku Zlarinu. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

„Vjerujem kako će ovaj projekt unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu, a sve s ciljem da građani ostanu živjeti i raditi na svom otoku. Uspostava Hrvatskog centra koralja značit će novi atraktivni sadržaj za sve goste, posjetitelje otoka i predstavlja dodanu vrijednost čitavom otoku i njegovim stanovnicima.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Projekt „Hrvatski centra koralja Zlarin“ financiran je sredstvima Europske unije u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 HRK, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira 13.332.404,97 HRK iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti plovilo i električna vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra. U tijeku je izrada brodice za 12 putnika i dva člana posade. Brodica će biti turističko istraživačke namjene te je stoga opremljena s ronilicom (ROV-om) na daljinsko upravljanje i ekranom za prikaz njenog podmorskog djelovanja. Ukupna vrijednost brodice je 2.050.000,00 HRK bez PDV-a. Također, proveden je i monitoring koraligenske biocenoze šibenskog arhipelaga koji je uključivao praćenje i procjenu zastupljenosti pojedinih vrsta, posebno onih ugroženih i zakonom zaštićenih. Monitoring u trajanju od 2 godine su proveli stručnjaci s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Uz uspostavu Hrvatskog centar koralja, Grad Šibenik na otoku Zlarinu provodi još tri veća projekta. U tijeku je adaptacija ureda Turističke zajednice vrijednu 150 tisuća kuna. Također provodi se partnerski projekt „Prema arhipelagu bez plastike“ te projekt gospodarenja zelenim otpadom i biotpadom u suradnji sa francuskom udrugom SMILO.

Iz kategorije: Vijesti