Datum objave: 03. Svibanj 2021

ŽIVOT&STANDARD / Šibensko - kninska županija po plaćam je u sredini, a po broju socijalno ugroženih žitelja prva U Hrvatskoj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko-kninska županija po visini prosječnih plaća u sredini je hrvatske ljestvice nejednakosti u bogatstvu i siromaštvu. S prosjekom 5821 kunom drži kakvu takvu sredinu tablice  na čijem je dnu Virovitičko-podravska županija s prosječnih 5260 kuna mjesečno. Za prosjekom Republike Hrvatske Šibensko-kninska županija zaostaje visokih 560 kuna što bi se moglo učiniti čak i prihvatljivim u usporedbi sa Zagrebom. Naime u Zagrebu su mjesečna primanja veća za gotovo 1700 kuna.
Postoji još jedan znakoviti parametar prema kojem je Šibensko - kninska županija poput HNK "Šibenik" na relativno stabilnom mjestu u sredini tablice, korak - dva ispred najslabijih, a u debelom zaostatku za vodećima. Naime  županije s najnižim plaćama, a riječ je i Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj, imaju najmanje nezaposlenih i visoku stopu zaposlenosti u čemu Šibensko - kninska županija niti prednjači niti zaostaje.

Na žalost postoji i pokazatelj prema kojemu je Šibensko - kninska županija prva u Hrvatskoj: ima najviše socijalno ugroženih stanovnika i korisnika socijalne pomoći u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti