Datum objave: 28. Travanj 2021

HRVOJE ZEKANOVIĆ U SABORU / Zbog dolaska premijera Plenkovića "raskićuje se Bikarac od plastičnih vrećica", uložili smo u taj Centar milijune, a recikliramo samo 7 posto otpada

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zanimljivo je bilo gledati radnike Čistoće (Zelenog grada) i Bikarca koji uljepšavaju okoliš oko Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada na Bikarcu ususret posjetu Andreja Plenkovića Šibensko-kninskoj županiji i tom lokalitetu. Naime, stotine najlonskih vrećica mjesecima „uljepšavaju“ vegetaciju oko Bikarca, a jučer kao da je konačno završilo božićno vrijeme pa se raskićuju borići. Raskićuju se od plastičnih vrećica, kesa koje se nalaze na Bikarcu. Zbog čega, zato što u Šibenik dolazi drug Plenković i da bi sve bilo reprezentativno mora se sve sjajiti pa vrijedni radnici Čistoće od jučer skidaju te vrećice s borića na Bikarcu, kazao je danas na sjednici Sabora saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i kandidat za gradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović promašivši djelom temu jer premijer Plenković nije obišao Bikarac niti je to bilo predviđeno, ali je drugi dio izjave bio puno ozbiljniji i važniji.

"Nemam ništa protiv EU projekata,  ali  nedopustivo je da nakon ulaganja od nekoliko stotina milijuna kuna i milijuna kuna koje svake godine izdvajaju građani Šibensko-kninske županije za zbrinjavanje otpada još uvijek imamo svega 7 posto otpada koji se reciklira odnosno ponovno koristi. Bitno je naglasiti da te stotine milijuna kuna koje su došle od EU su zapravo novac koji je Hrvatska uplatila toj istoj EU kroz članarinu odnosno to je također novac hrvatskih poreznih obveznika. Nedopustivo je da građani plaćaju prikupljanje otpada komunalnim poduzećima dok ta ista poduzeća za zbrinjavanje korisnog otpada opet plaćaju privatnim poduzetnicima koji taj isti otpad kao korisnu sirovinu prodaju na tržištu. Očito smo s obzirom na praksu zbrinjavanja otpada prebogato društvo. Bikarac taj plastični otpad daje otkupljivaču,a on to dalje prodaje i dobiva pola kune po komadu ambalaže. Građani to plaćaju,a onda neki privatnik to prodaje i dobiva još novca od države. O tome moramo ozbiljno porazgovarati i u Hrvatskom saboru. Ono što ne završi kod naših otkupljivača završi u Austriju, a oni to onda koriste kao gorivo u tpolanama. Jesmo mi previše bogati da dajemo novac Austrijancima?", upitao je Zekanović za saborskom govornicom. 

Iz kategorije: Vijesti