Datum objave: 21. Travanj 2021

NIJE PREDIZBORNO OBEĆANJE / Konačno počinje gradnja Centra za marikulturu u uvali svetog Petra u Šibeniku kao začetak proizvodnje hrane iz mora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ugovor za izgradnju Centra za razvoj marikulture u uvali svetog Petra potpisan je danas u prostorijama Razvojno inovacijskog centra Alutech između izvođača radova, poduzeća Inovator d.o.o., i Alutecha. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.051.689,13 kuna, a obuhvaća građevinske i obrtničke radove, radove vodovoda i odvodnje, elektroinstalacijske radove te uređenje okoliša. Predviđeno trajanje radova je jedanaest mjeseci.

Centar za razvoj marikulture bit će prije svega biti na usluzi šibenskim školjkarima te poduzetnicima u marikulturi. Projekt je vrijedan 4.541.400 kuna, a u potpunosti se financira iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske.

Taj bi centar trebao biti jezgra buduće proizvodnje hrane iz mora na ušću Krke. Provedba je povjerena Razvojno-inovacijskom centru "Alu-Tech" u krilu Razvojne agencije, čiji tim na tome poslu čine Zoran Belak, ravnatelj, te Ante MarićDanko Junaković i Damir Buntić. Nakon izgradnje, Centar za razvoj marikulture djelovat će u sastavu "Alu-Techa".

Objekt budućeg Centra naslanja se na postojeću zgradu Pomorskog učilišta "Libar", na zemljištu u koncesiji ŽLU-a, i prostirat će se na oko 300 četvornih metara. U pogonu Centra predviđene su linije za prihvat školjaka, sortiranje, pročišćavanje (depuraciju) te pakiranje u vreće, napominje Zoran Belak.
U pogledu depuracije, postupak će se obavljati bude li potrebe. Srećom, vode na području šibenskih marikulturnih polja uglavnom su u najčišćoj zoni A, a to je još jedna od prednosti šibenskog zaljeva u odnosu na neke lokalitete u Europi.

Osim radnika na obradi školjaka, u drugoj fazi zaposlit ćemo znanstvenike radi nužne potpore razvoju ovdašnje marikulture. Kada se Centar uhoda, komercijalni dio sigurno može preuzeti neka buduća udruga školjkara, a Razvojno-inovacijski centar preuzeo bi dio znanstveno-stručne potpore i prijave na europske projekte .

Iz kategorije: Vijesti