Sidebar Menu

Datum objave: 21. Travanj 2021

PROSVJETARI NISU SKLONI CIJEPLJENJU / U Šibensko - kninskoj županiji želi se cijepiti samo trećina zaposlenih u školama, a u nekim županijama i puno manje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zanimanje za cijepljenje u Šibensko-kninsko pokazala su 544 prosvjetna djelatnika od njih 1770, što je 30,73 posto. To je ispod hrvatskog prosjeka, ali iznad zanimanja koje su, recimo pokazali prosvjetaru u Splitsko- dalmatinskoj županiji u kojoj je to ispod 30 posto. Zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa među prosvjetarskom populacijom, kao što se i očekivalo, nije veliko.
Nakon provedene ankete među zaposlenicima osnovnih i srednjih škola, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je u utorak podatke o iskazanom interesu za cijepljenje, prema kojima se od ukupno 70.565 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama (nastavnog i nenastavnog osoblja) njih 25.389 izjasnilo da se želi cijepiti.

Uvjerljivo najmanje interesa u zemlji pokazali su djelatnici osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: od ukupno 2282 anketirana zaposlenika, cijepiti se voljno je samo njih 386 ili niskih 16,91 posto. Tako se u ovoj županiji nastavlja trend nepovjerljivosti prema cijepljenju uopće. Podaci pokazuju da je i u Sisačko-moslavačkoj županiji zanimanje malo, svega 19,61 posto zaposlenika želi se cijepiti, ali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja podsjećaju na to da su odgojno-obrazovni djelatnici u toj županiji sredinom ožujka već imali organizirano cijepljenje kojemu se odazvao dio djelatnika. Cijepljenje ne zanima puno ni Ličane, tek nešto više od petine zaposlenih (21,97 posto), odnosno samo njih 194 od ukupno 883 zaposlena odazvat će se ovom postupku.

Za razliku od njih, najveći interes za cijepljenje vlada među učiteljima i nastavnicima na sjeveru zemlje. Tako je gotovo polovina (45,66 posto) djelatnika škola u Koprivničko-križevačkoj županiji spremno cijepiti se, u Varaždinskoj njih 42,35 posto, u Zagrebačkoj županiji 41,36 posto, a u Gradu Zagrebu visokih 40,65 posto ili 5705 djelatnika škola od njih ukupno 14.035.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji volju za cijepljenjem iskazalo je samo 28,47 posto zaposlenika škola, odnosno njih 2230 od ukupno 7834 zaposlena. Najbolje u Dalmaciji stoji Zadarska županija, u kojoj je interes za cijepljenjem iskazalo 1074 od 3019 djelatnika, što je oko 35,57 posto zaposlenih.

Iz MZO-a napominju da je obrazac s djelatnicima u anketi ispunilo 1228 od ukupno 1365 ustanova. Među preostalih 137 škola, dodaju iz MZO-a, 39 škola odnosi se na Međimursku županiju, gdje je također već cijepljen dio odgojno-obrazovnih djelatnika, kao i u Primorsko-goranskoj županiji. Ministarstvo će te podatke uputiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koje će napraviti plan cijepljenja zaposlenih u prosvjeti.

Podsjetimo na to da su ovih dana iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravali da bi zanimanje za cijepljenjem među prosvjetarima moglo biti niže jer mnoge učiteljice/zaposlenice iskazuju nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.