Datum objave: 20. Travanj 2021

BRENDIRANJE MASLINARSTVA U DALMACIJI / Prvi put se udružili maslinari Dalmacije i to za nastup u New Yorku, maslinova ulja iz Županije dosta zastupljena

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Brendiranje Dalmacije kao maslinarske regije i njezino predstavljanje na međunarodnoj manifestaciji New York International Olive Oil Competition 2021 bila je tema sastanka predstavnika Strukovne organizacije uljara i maslinara Županijske komore Šibenik i predstavnika Udruge dalmatinskih uljara na kojem su sudjelovali i v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Šibenik Josip Laća te župan Goran Pauk, a održan je danas u uljari sveti Ivan u Vodicama.

Na toj će manifestaciji ove godine biti predstavljen 51 uzorak maslinovog ulja iz cijele Dalmacije, a od toga je 21 uzorak iz Šibensko-kninske županije.

„Maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja tradicionalne su poljoprivredne djelatnosti naše županije, odnosno cijele Dalmacije koja nije dovoljno promovirana kao maslinarska regija, a imamo vrhunska maslinova ulja. Kroz provođenje županijskog Programa potpora poljoprivredi odlučili smo učiniti jedan iskorak na tom području i podržati naše maslinare u zajedničkom nastupu na ovoj eminentnoj manifestaciji u New Yorku, a kao predsjednik Hrvatske zajednice županija potaknuo sam i ostale župane dalmatinskih županija da sufinanciraju troškove svojih proizvođača. Naš zajednički cilj je vrhunska dalmatinska maslinova ulja postaviti na pijedestal, gdje ona i pripadaju“, kazao je župan Goran Pauk po završetku sastanka.

Kroz Program potpora poljoprivredi, Šibensko-kninska županija će prijavljenim maslinarima sa svog područja sufinancirati 50% troškova kotizacije za ovu manifestaciju, dok će im županijska Gospodarska komora sufinancirati 25 posto troškova.

„Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da uljari i maslinari iz Dalmacije izlaze zajedno na neko natjecanje i predstavljaju Dalmaciju kao regiju, što je velika stvar. Za ovu manifestaciju uspjeli smo prikupiti 45 brendova, odnosno 51 uzorak izuzetno kvalitetnih maslinovih ulja što smatramo jako dobrim rezultatom u prvoj godini provedbe projekta“, kazao je Tomislav Duvnjak, predsjednik Strukovne organizacije uljara i maslinara Županijske komore Šibenik i zahvalio županu na podršci.

Iz kategorije: Vijesti