Datum objave: 09. Travanj 2021

UZ GODIŠNJICU ROĐENJA ROBERTA VISIANIJA / Udruga turističkih vodiča "Mihovil" vodi vas besplatno zelenom rutom po Šibeniku. Muzej organizirao "Visianijeve dane"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zelena ruta Šibenikom, novi je   tematski razgled Šibenika kojim će danas zainteresirane građane povesti vodiči Udruge turističkih vodiča sveti Mihovil, u spomen na svjetski priznatog botaničara Roberta Visianija koji je rođen na današnji dan, 9. travnja prije 221. godine.

"Krenut ćemo u 17 sati iz parka ispred crkve gospe Van grada, proći ćemo potom parkom Roberta Visianija, potom obalom do čuvene murve ispred crkvice svetog Nikole pa ćemo se popeti skalama kod Katedrale pa onda vjerojatno do groblja svete Ane na kojem je pokopan Visijani, a tura će završiti u samostanskom vrtu svetog Frane uz okrjepu. Kolegica koje će vidjeti tu rutu će biti i u nekim stvarima kritična pa će upozoriti na to kako je maknuta pitospora kod skala od Katedrale,a nedavno je netko počupao i kapare koje su desetljećima krasile zid pravoslavne crkve u Zagrebačkoj ulici", otkrila nam je Sandra Grgas, članica Udruge turističkih vodiča "Mihovil".

Šibenik se ove godine probudio kada je riječ o čuvanju spomena na Roberta Visianija koji je rođen i pokopan u Šibeniku. Tako će u povodu 221. obljetnice rođenja Roberta Visianija, a u okviru programa nazvanog "Visijanijevi dani", djelatnici Muzeja grada Šibenika u pratnji dogradonačelnika Paška Rakića danas položili buket cvijeća na botaničarev grob na sv. Ani. Taj je čin već postao tradicionalan no Muzej grada ide korak dalje te ove godine u suradnji s Memorijalnim centrom "Faust Vrančić" s otoka Prvića priprema još jedno događanje Visijaniju u čast.

"Nastavak je to suradnje koja je započela ove zime u Noći muzeja gdje je najavljen zajednički projekt interpretacije riječi iz triju rječnika: Faustovog petojezičnog, Visijanijevog ilirskog indeksa fitonima iz Flore Dalmatice i jednog neobjavljenog, ali ne manje zanimljivog - trojezičnog rječnika fra Josipa Jurina iz 18. st. Kako su se kroz stoljeća nazivale biljke, namirnice i jela, te kako su se pripremale pokazat će nam suradnici na tom projektu: Željko Krnčević, Jadran Kale, Zlatka Rodin i Sanja Mrša Vukman, a prvo takvo događanje održat će se ove subote u 13 sati ispred Domaćinove bunje na Donjoj Srimi gdje će se upriličiti svojevrstan Visianijev rođendanski piknik, radnog naziva "Tragom Visijanijevog osmijeha". Nadamo se da će Visianijevi dani postati tradicionalni i da će ujediniti sve započete programe i projekte u čast ovog velikog Šibenčanina", ističe Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog muzeja.

Već smo pisali o tomu kako će udruge Kolektiv 4B i Fotopoetika te klub Azimut u subotu, 10. travnja, na livadi ispred Azimuta uz pomoć nagrađivane šibenske fotografkinje Ivane Antić Stošić obilježiti 221. obljetnicu rođenja Roberta Visianija. Tom prigodom na travnjaku ispred Azimuta će biti postavljena njena izložba fotografija 'Neverland' koju ste mogli razgledati u listopadu prošle godine, ali u zatvorenom prostoru tog kluba.

Robert Visiani hrvatski  je liječnik i botaničar (Šibenik, 9. IV. 1800 – Padova, 4. V. 1878). Srednju školu završio u Splitu, a studij medicine u Padovi, gdje je 1822. doktorirao. Službovao kao liječnik u Kotoru, Drnišu i Budvi (1826–35). Uz liječničke obveze intenzivno se bavio proučavanjem flore. Od 1836. do kraja života djelovao na Sveučilištu u Padovi, gdje je 1837. postao profesor botanike i prefekt botaničkoga vrta. Znatno je pridonio razvoju hortikulture, bavio se mekušcima i ribama, a najveći mu je prinos na području floristike. Njegovo životno djelo Dalmatinska flora (Flora Dalmatica, I–III, 1842–52) s dodatcima (Supplementum I., 1872., i Supplementum II. u dvama dijelovima, 1877. i 1878), u kojem je zabilježeno više od 2700 vrsta, još je uvijek nezaobilazno istraživačima hrvatske flore. Sâm ili u koautorstvu (najčešće s J. Pančićem) opisao je oko 80 novih biljnih vrsta, od kojih je 40-ak i danas važećih. Po njem su nazvane različite vrste, npr. Visianijev vrisak (Satureja visianii), Visianijeva oštrika (Onosma visianii), Visianijeva lazarkinja (Asperula visianii). Prema njegovoj posljednjoj želji, posmrtni su mu ostatci iz Padove preneseni u Šibenik (1880).

 

FOTO: Morski.hr

Iz kategorije: Vijesti