Sidebar Menu

Datum objave: 09. Travanj 2021

KORONA / Korona ne ugrožava samo zdravlje. Ona ubija turizam, promet, putovanja... Putničke agencije i privatni smještaj jedva još vegetiraju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pandemija prouzročena koronavirusom dramatično utječe na turizam, promet, brak, putovanja i mnoge druge djelatnosti. Neke od njih poput turizma doslovno je bacila na koljena, a putničke agencije, privatni smještaj, hoteli, nautika... jedva još vegetiraju. Od početka širenja pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj zbog uvedenih epidemioloških mjera radi sprečavanja pandemije putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima, imaju promet manji za gotovo 80 posto nego u predkorona vremenima.  Usluge smještaja pale su za oko 64 posto. Turista je manje za gotovo 70 posto. Broj noćenja turista u pao je u svim skupinama komercijalnog smještaja za 73 posto. Pandemija je gotovo potpuno zaustavila dolazak stranih brodova za kružna putovanja. Broj kruzera je na Jadranu tek je simboličan jer je ukupni statistički pad veći od 96 posto. Pad u prijevozu putnika vidljiv je u cestovnome linijskom prijevozu autobusima (-35,9 posto), te u pomorskome i obalnom prijevozu (-37,0 posto) Drastičan pad broja putnika bilježi i željeznica, a najveća žrtva su hrvatski zračni prijevoznici (-80 posto ).

Izvor: Hrvatski državni zavod za statistiku

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.