Datum objave: 06. Travanj 2021

Vasil Tupurkovski, primio pivo 83:82 Pivovare 022 skuhano u spomen na otetu titulu prvaka države KK "Šibenka" 1983. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vasil Tupurkovski, bivši predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije koji u Šibeniku ima specifičan status (negativne) povijesne ličnosti jer ga se i danas smatra jednim od glavnih krivaca za najveću i najbolniju sportsku nepravdu - oduzimanje titule prvaka države košarkaškom klubu "Šibenka" 1983. godine, primio je od Pivovare 022 šibensko craft pivo koje se zove 83 : 82, a skuhano je u spomen upravo na tu utakmicu.
Pivo su kreirali Vedran i Luka Škugor koji su prošle godine u suradnji s kolegama pivarima iz Makedonije, proizveli pivo nazvano “Herz” koje na specifičan način njeguje prijateljstvo Hrvatske i Makedonije, a posvećeno je makedonskom kardiokirurgu dr. Sašku Jovevu koji je vodio tim koji je izvršio prvu transplantaciju srca u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Pivo 83 : 82 jedna je od kreacija Pivovare 022 koja njeguje koncept piva s pričom. Svako njihovo pivo priča neku važnu priču. Uslijedilo je nakon piva "1066" i  "1646", a posvećena je košarkaškoj utakmici "Šibenka" - "Bosna", kada je "Šibenki" predvođena Draženom Petrovićem, osvojila titulu prvaka države, a onda sve izgubila pod pritiskom političkih moćnika bivše Jugoslavije.   Šibenčani nikada nisu priznali taj politički poraz koji se trajno urezao u kolektivnu memoriju Šibenčana i postao dijelom šibenskog zavičajnog identiteta. I danas se u Šibeniku smatra da je jedan od glavnih krivaca za nepravdu nanijetu "Šibenki" bio upravo Vasil Tupurkovski, tadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije koji je dva puta proglasio prvaka Jugoslavije u košarci 1983. godine - najprije "Šibenki" u Šibeniku, a potom u "Bosni" Novom Sadu, nakon neodigrane ponovljene treće utakmice finala doigravanja.

Pivo šibenske Pivovare 022 u Skoplju je Vasilu Tupurkovskom uručla je predstavnica pivovare Hotch Potch čiji su vlasnici Krume Ivanovski i Damir Jovanovski sudionici projekta varenja prvog šibensko - makedonskog piva "Herz".
Tupurkovski  je s radošću primio pivo 83 : 82. Bio je oduševljen idejom šibenskih pivara, a u razgovoru s Vedranom Škugorom kazao je da se sjeća svih detalja utakmice "Šibenka" - "Bosna"  i da mu j Šibenik, kojeg bi rado posjetio, ostao u lijepoj uspomeni. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3