Datum objave: 29. Ožujak 2021

DAVOR ŽIVKOVIĆ U UTRCI ZA ŠIBENSKOG GRADONAČELNIKA : Moramo mijenjati smjer i ulagati u ljude jer ljudi, a ne ovaj kamen, čine grad!

Diana Ferić
Diana Ferić

Inženjer strojarstva Davor Živković predstavio je danas na Poljani u Šibeniku točno u podne svoju kandidaturu za gradonačelnika Šibenika ispred HSS -a. U pozadini su bili simboli  te stranke i fotografija Stjepana Radića, ali i plakat iz kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća s tridesetak kandidata  HSS - a iz Šibenika na tadašnjim izborima. Došla ga je podržati skupina Šibenčanki i Šibenčana, uglavnom onih koji su nedavno organizirali prosvjed protiv epidemiološkim mjera koje su na snazi te još neki viđeniji Šibenčani.

Živković je otpočeo svoj gotovo s kompasom u ruci i to ne bez razloga. "Moji učitelji i mentori su mi govorili da bacim sat i uzmem kompas i zato ja danas imam kompas u ruci. Kompas služio za orijentaciju,a kod nas je upravo problem u tome što su  oni koji su sada na vlast Grad vodili u krivom smjeru. Dobro su  sve napravili, ali u krivom smjeru. Zato nam je potreban kompas, da promijenimo smjer. Izgradili  smo Grad, utrošili smo na to 2,5 milijardi kuna, a boljitak  je taj da nam je iz Šibenika otišlo 10 000 ljudi u neke druge zemlje. U Domovinskom ratu  smo govorili da smo sada svoji na svome i da ćemo upravo ovdje graditi svoju egzistenciju.  Je li ova Poljana, ovaj logistički centar  naša egzistencija? Kada kažem da moramo promijeniti smjer mislim u prvom redu da moramo ulagati u ljude jer  ljudi, a ne ovaj kamen  čine grad"; kazao je Živković.

 

Objasnio je i zašto se  kandidira za gradonačelnika Šibenika.

"Kada sam se  uključivao  aktivno u politiku rekli su mi tada da sam ili preradikalan ili da nisam za ovo vrijeme  odnosno  da sam  mlad i neiskusan pa bi po toj logici sada kao trebao biti star s previše iskustva. Nalazimo se u svjetskoj krizi koja je napravila nešto prvi put u svijetu, a to je da je zaključala zdrave ljude. Upravo zato što mogu na to odgovoriti  odlučio sam se kandidirati na ovim lokalnim izborima i mislim da je ovo moje vrijeme", istaknuo je.

Nije puno govorio o  svom izbornom programu već ga je i pisanom obliku podijelio novinarima. U svakom slučaju, on želi kompetencije stečene svojim  iskustvom u narednih 20 godina provesti  projekte za intenzivno pokretanje poslovnih aktivnosti i poboljšanje životnog standarda, a  garancija su da ima uvid u širu sliku potreba za razvojem sigurnijeg i zdravijeg života svih stanovnika grada Šibenika. Polazne osnove su ulaganje u ljude i razvoj Šibenika pomoću znanja.  Neki od projekata koje je razradio korak po korak su Centar mobilnih aplikacija, Centar za zadrugarstvo i Urbani vrtovi.

 

Njegovu biografiju predstavio je Milorad Mišković, predsjednik šibenskog HSS -a.

Davor Živković rođen je 1960. u Šibeniku, oženjen, otac dvoje djece i ponosni dida svoje unučice Grete.

Dugogodišnji je aktivista u društvenim, sportskim i tehničkim neprofitnim organizacijama. Osnivač je prve udruge nezaposlenih u Hrvatskoj, jedan od osnivača udruge za zaštitu životinja AMOR d'CANI, osnivač košarkaškog kluba „KK Vidici“, osnivač auto i karting kluba „AKK Stari Grad“, osnivač udruge Šibenskih informatičara UŠI.

U dva mandata je bio predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Šibenika i predsjednik Društva inženjera i tehničara.

Direktor je i osnivač zadruge Dalmazanat - Šibenik.

Kratko vrijeme radio je kao nastavnik u osnovnoj i srednjoj obrtničkoj školi.

U nadzornoj službi izgradnje najvećeg pogona u sklopu TLM-a, valjaonica V-24, radio je kao ovlašteni inženjer za strojarske instalacije, te kao rukovoditelj strojarske energetike u sklopu cijelog TLM-a.

Na izgradnji vjetroparka „Krš Pađene“ bio je glavni inženjer za podizanje ovog najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj.

Položio je državni stručni ispit iz strojarske struke, član je Hrvatske komore inženjera strojarstva. Pohađao je stotine stručnih seminara i edukacija iz oblasti organizacije, razvoja i upravljanja.

Teško je pobrojati sve aktivnosti ovog društveno angažiranog, empatičnog i osebujnog čovjeka kojemu je najveće bogatstvo rad za opće dobro, kazao je Mišković.

Iz kategorije: Vijesti