Datum objave: 19. Ožujak 2021

VREMENSKA PROGNOZA / Odustanite ako ste vikend planirali provesti na otvoreno, sutra će zapuhati orkanska bura

Diana Ferić
Diana Ferić

U petak će u Hrvatskoj biti djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice pljuskovi kiše ili snijega, češće sredinom dana i poslijepodne, a malo kiše moguće je ponegdje i na obali. U Dalmaciji navečer postupno naoblačenje. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka, poslijepodne sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka između 5 i 10 u unutrašnjosti te 9 i 13 °C na obali i otocima, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

U Zagrebu danas će biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a sredinom dana i poslijepodne moguć je poneki pljusak kiše, uglavnom u višim predjelima i snijeg. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša temperatura zraka oko 9 °C, u okolnom gorju oko 3 °C.

Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, dao je sažetu tjednu prognozu za HRT.

'U petak će u većini Hrvatske biti više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje uz promjenjivu naoblaku na kopnu može biti mjestimičnih kratkotrajnih prolaznih oborina. Zatim od subote do ponedjeljka ponovno oblačnije s povremenom kišom, ponegdje i susnježicom i snijegom, uz umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati većinom još jača bura, vjerojatno na nekim lokacijama i s orkanskim udarima. Prema sredini novog tjedna manje oblaka, posebno na moru, gdje će bura postupno oslabjeti.'

"U petak na istoku zemlje više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje neće biti posve stabilno pa je mjestimice moguća slaba kiša, a osobito u noći i ujutro i susnježica ili snijeg. Uz ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar dnevna će temperatura porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro vjerojatno biti malo hladnije nego u četvrtak s najnižom temperaturom od -3 do -1 °C, uz mraz. Pritom dosta sunca, no uz promjenjivu naoblaku je većinom od sredine dana ponegdje moguća kratkotrajna prolazna kiša. Puhat će mjestimice umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnog će vjetra biti i u gorju, a na sjevernom Jadranu bura, slaba i umjerena, u prvom dijelu dana na udare mjestimice jaka, potom popodne ponegdje sjeverozapadnjak.

Na obali i otocima uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskom kotaru promjenjivo oblačno. Mjestimice je moguć poneki pljusak kiše ili snijega, vjerojatnije u gorju, no nije isključen i rijetko na obali. Temperatura zraka podjednaka kao u četvrtak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, uz naoblačenje prema kraju dana. Uz umjeren razvoj oblaka sredinom dana i popodne nije isključen poneki lokalni pljusak, uglavnom u Zagori. Nakon jutarnje bure, mjestimice moguće jake, sredinom dana i poslijepodne okrenut će na zapadni i jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni vjetar. Temperatura danju između 9 i 13 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, tijekom poslijepodneva uz postupan porast naoblake. Puhat će bura, mjestimice moguće i jugo, a u drugom dijelu dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura između 11 i 14 °C.", prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Vijesti