Datum objave: 18. Ožujak 2021

ČUDO OD DJETETA / Osmogodišnji Andrija Cukrov koji ne ispušta violinu iz ruku pobijedio na međunarodnom natjecanju u Križevcima, a bio je najmlađi u svojoj kategoriji

Diana Ferić
Diana Ferić

Osmogodišnji  Andrija Cukrov, polaznik prvog razreda Glazbene škole "Ivan Lukačić" u Šibeniku   osvojio je prvu nagradu u prvoj kategoriji na violini, na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op.6, održanom  u prostorijama Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima.Andrija je bio najmlađi natjecatelj u svojoj kategoriji, a violinu svira  teg godinu dana.

"Veoma smo ponosni i od srca čestitamo Andriji, njegovoj profesorici Mariji Čače i Andrijinim roditeljima", stoji na Facebook stranici šibenske glazbene škole.

Andrija je čini se wunderkind ne samo zbog tog uspjeha nego i zbog svog odnosa prema glazbi i sviranju violine koji ne ispušta iz ruku. On je sin ravnateljice Glazbene škole u Šibeniku Ruže Raguž Cukrov, profesorice flaute.

"Teško mi je kao majci reći je li ili nije čudo od djeteta jer bi zvučao presubjektivno, ali kolege su mi kazali da je zaista nadaren. Meni je još važnije što ima strašnu volju i želju svirati violinu  skoro danonoćno. Svira non-stop, svima, u pidžami, u kuhinji, na balkonu – kamo god idemo violina je u autu s nam. Ovog ljeta smo imali jednu čudni situaciji - želio je pošto pošto svirati na ulici u Vodicama kako bi pokazao što zna,a li i skupio novac za novu violinu. Suprugu  i meni je to bilo malo teško prihvatiti, ali smo mu dopustili. Bio je presladak i  osvojio je  srca mnogih prolaznika", priča kroz smijeh  Ruža Raguž Cukrov  koja nam je otkrila i da Andrija ide često u ribolov sa svojim ocem, inače profesionalnim ribarom, a i na moru pjevuši klasičnu glazbu. Ljubav prema glazbi nasljedio je od majke  s kojom je svirao kao malo dijete i posjećivao koncerte. 

 

FOTO: Info Vodice 

Andrija je  s tri godine učio svirati trubu u glazbenoj igraonici u dječjem vrtiću Tamaris kod profesora Jakova Jurića, uz mamu Ružu učiteljicu naučio je i osnove sviranja flaute, a lani kada je proglašen lockdown  počeo je svirati violinu uz online pomoć prof. Ive Lise.. Prošle godine je upsiao prvi razred glazbenme škole, ali će ga preskočiti i odmah završiti drugi razred.

"Violina mi ima najljepši zvuk, a i sviđa mi se profesor Ivo Lise kod kojeg je učim svirati. Do sada sam naučio puno pjesmica i prošao puno vježbica, a još bi želio naučiti svakakve lijepe skladbe. U svemu tome puno mi je pomogla i Ljetna glazbena akademija jer sam upoznao druge učenike i nastupao sam, priča nam mali violinist"; ispričao je prošlog ljeta za Info Vodice

O Andriji ćemo sigurno napisati još puno ovakvih članaka!

Iz kategorije: Vijesti