Datum objave: 08. Ožujak 2021

PROGLAŠENJE GRANDECE/ Marijana Rajić 5. je Šibenska grandeca, a Biserka Blaće Ikona stila

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova, 5. Šibenska grandeca je predsjednica šibenske Udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih oblika tjelesnog invaliditeta "Aurora", Marijana Rajić. To je obznanjeno na večerašnjoj svečanosti koja je u strogim epidemiloškim uvjetima održana u Adriatic Businesss Centru u Ražinama.. 

Marijana Rajić je u prvom redu majka 19-godišnje Nike koja je 100-postotni invalid s nekoliko teških dijagnoza, ali koja u svom životu nije uskraćena ni za što - od školovanja, sportskih aktivnosti do zabave i to najvećim dijelom zahvaljujući upravo svojoj majci Marijani koja joj je potpuno posvećena. Uz to, Marijana već tri godine vodi udrugu Aurora, angažirana je na rješavanju brojnih problema djece i mladih s invaliditetom i pružanju pomoći njihovim roditeljima, ali to je nije spriječilo da se lani, kada je zbog koronakrize proglašen lockdown, prijavi kao volonterka u Crvenom križu kako bi obilazila osobe s invaliditetom u Šibeniku koji su ostali zatvoreni u četiri zida

- Lijep je osjećaj kad znate da su vaš rad drugi prepoznali i vidjeli da radite nešto korisno za zajednicu. Hvala onima koji su me nominirali i žiriju koji je izabrao baš mene. U tomu na prvom mjestu ja vidim našu Udrugu i priliku za njezinu promociju, jer su sve žene, nominirane ove kao i prethodnih godina, zaslužile biti i jesu grandece – rekla je Marijana na skromnoj svečanosti proglašenja 5. "Šibenske grandece" koja je u ponedjaljak navečer, na Međunarodni dan žena,  održana u ABC Centru u Ražinama, piše  Šibenski.hr.

Marijana, zrači pozitivnom energijom, vedra i s osmjehom na licu uvijek je u nekim akcijama i aktivnostima. S obitelji živi u Raslini i ima status roditelja njegovatelja. Potpuno se posvetila kćeri Niki, danas maturantici, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize. Svojim radom u Udruzi, zajedno s ostalim roditeljima, nastoji i uspijeva „rušiti“ barijere na koje nerijetko nailaze u nastojanju da svoju djecu „izvuku“ iz četiri zida i omoguće im što kvalitetniji život u zajednici. Komunikacijskim mogućnostima moderne tehnologije odlično se služi.

Zahvaljujući tomu brzo reagira i dobar je organizator, što za posljedicu ima brzo „dizanje ljudi na noge“. Tako je bilo u vrijeme lockdowna kad se sa svojim „timom“ uključila u pružanje pomoći starijim osobama preko šibenskog Gradskog društva Crvenog križa. Odmah je pokrenula i akciju prikupljanja pomoći za stradale nakon katastrofalnog potresa na Banovini. Prostor "Aurore" postao je sabirno mjesto i centar logistike za koordiniranje aktivnosti na terenu.

Povezali su se s drugim šibenskim udrugama i istog dana, 29. prosinca,  krenuli su prvi kombiji s pomoći, a volonteri su već bili na terenu. Uz sve to, Marijana radi na sebi - educira se, pohađa stručne tečajeve kako bi mogla pomoći svojim članovima udruge i svima koji pomoć zatraže. Rečenica, koju često govori roditeljima koji imaju djecu s invaliditetom, a nemaju dovoljno snage i sigurnosti u sebe glasi:

- Ljudi, ako niste zadovoljni sami sa sobom, ne možete pomoći svojem djetetu! Zbog svega toga zaista je zaslužila i službeno biti prva među osam jednakih.

Na poklon je dobila statuu žene koju je izradila Manuela Pauk, akadenska kiparica iz Šibenika i repliku glave sa šibenske katedrale "Lijepa Jelena", rad Dalibora Martinovića. Da svaka žena dobije buket cvijeća pobrinula se i ove godine Ankica Burić iz tvrtke "MIAB".

Ostale kandidatkinje za grandecu bile su: Jasmina Antić, Magdalena Šetka, Snježana Jušić, Ivana Vlaić, Regina Vikario Koštan, Ornela Šupe i Franka Baranović.

Organizator manifestacije "Šibenska grandeca", Udruga "Volim Šibenik", od 2018. godine uvela je i proglašenje "Ikone stila". Ove godine tom se laskavom titulom okitila Biserka Blaće, poznata šibenska frizerka, lijepa i uvijek dotjerana žena koja ima decentan, ležeran i nenametljiv stil.

 

- Ugodno sam iznenađena i počašćena, jer smatram da u našem gradu ima puno žena koje se oblače sa stilom. Brojne od njih svakodnevno dolaze u moj salon. Očito se žiriju svidio moj stil, koji je kombinacija modernog i klasičnog, kad su baš mene izabrali i hvala im na tomu - rekla je Blaće.

Na svečanosti su bili šibensko-kninski župan Goran Pauk i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, koji su pomogli pri uručivanju priznanja i poklona. Bile su tu i prva te prošlogodišnja "Šibenska grandeca", dr. Danči Mihovilčević i Snježana Klarić, te prva "Ikona stila" Nada Josipa Škarica.

Ove godine nije bilo benda i pjevača koji bi uživo pjevali pjesmu "Šibenska grandeca" za koju je tekst napisao Dinko Škevin, a po kojoj je manifestacija i dobila ime. Da se tradicija ne zaboravi, tekst pjesme pročitao je autor, uz pratnju Mateja Desanovića na gitari, prenosimo s  portala Šibeski. hr. 

 

Iz kategorije: Vijesti