Datum objave: 02. Ožujak 2021

KORONA I MI / Godina borbe s koronom: BDP -7 posto, turizam -83 posto, građevinarstvo +3,5 posto, broj umrlih +11,5 posto

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Godina dana hrvanja s koronom ostavila je itekako vidljive tragove, ali nisu svi bili pogođeni poput turizma koji je potonouo za čak 83,2 posto u odnosu nad predkorona vremena. Za razliku od turizma građevinarstvu je išlo sasvim dobro pa je taj sektor zabilježio rast od vrijednih 3,5 posto. Ni industrijska proizvodnja potonula. Naprotiv i ona bilježi rast, doduše slab, tek 0,3 posto, ali ipak raste. BDP je potkraj 2020. godine pao za -7 posto. Pad bilježi i trgovina na malo, a događa se i lagana ali zabrinjavajuća deflacija. Cijene manje više svega polako rastu, a plaće padaju. Prema aktualnim podacima rast cijena je nešto sporiji od pada plaća koje su u neto iznosu manje za oko 2 posto. Situaciju spašava građevinarstvo, djelatnost u kojem su i u uvjetima borbe protiv korone rasle i plaće i zaposlenost. To na žalost nije utješno jer su neki drugi sektori poput turizma i ugostiteljstva doživjeli drastičan pad broja zaposlenih.


Od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 11,5 posto. Od ožujka 2020. do siječnja 2021. godine u odnosu na petogodišnji prosjek za isto razdoblje, odnosno umrlih je bilo 5551 više. U prosincu 2020. zabilježen je dosad najveći broj umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu 7 395. U odnosu na petogodišnji prosjek za isti mjesec to je povećanje od 59,3 posto ili 2 754 umrlih više.

Iz kategorije: Vijesti