Sidebar Menu

Datum objave: 23. Veljača 2021

DOBRA VIJEST / Lakše se diše. Pandemija korone očistila troposferu od zagađenja i stakleničkih plinova!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Služba za nadzor atmosfere Copernicus objavila je informaciju o rezultatima istraživanja njemačke meteorološke službe DeutscherWetterdienst koja ukazuju na neobične niske vrijednosti ozona u slobodnoj troposferi sjeverne hemisfere. Njemački su znanstvenici upozoravaju da je dramatično smanjenje ozona u troposferi bitan pokazatelj zdravlja i čistoće neba iznad nas. Naime dok ozon u stratosferi igra ključnu ulogu u zaštiti života na Zemljinoj površini od štetnog i opasnog UV zračenja, ozon u troposferi je zagađivač i glavni staklenički plin. U stratosferi bi, da nema zagađenja koja proizvodi čovjek, trebalo biti puno ozona, a u troposferi samo malo. Nijemci su dokazali da je troposfera čistija i u neusporedivo boljem stanju nego do sada isključivo zbog globalnog provođenja epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije korone.  
- Mjere zatvaranja, usporavanja i posebno smanjenja svih oblika prometa širom svijeta - tvrde u  DeutscherWetterdienst, - imale su značajan učinak smanjenje emisije zagađenja i štetnih plinova. Manje cestovnog i zrakoplovnog prometa značilo je manje sagorijevanja fosilnih goriva. To je uzrokovalo nižu koncentraciju dušikovih oksida, koji su glavni pokretači fotokemijskih reakcija u atmosferi. Niske koncentracije dušikovih oksida u slobodnoj troposferi značile su nisku fotokemijsku proizvodnju, što je rezultiralo s manje ozona . Tako niske vrijednosti ozona u troposferi ne mogu se objasniti promjenama meteoroloških uvjeta nego se isključivo pripisuju mjerama koje se primjenjuju u borbi protiv koronavirusa.
Dakle, i pod maskama lakše se diše, zar ne?

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.