Datum objave: 22. Veljača 2021

JOŠKO ŠUPE IZ SDP - a UPOZORAVA / Županija završila prošlu godinu s viškom u proračunu od 48 milijuna kuna, a županijska vlast ne rješeva egzistencijalne probleme građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a Šibensko - kninske županije održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o tome što je sve županijska vlast propustila lani napraviti, a mogla je i morala.

"Prema financijskim izvješćima dostupnim na web stranicama županije na dan 1.1.2021.g. županija je na svom računu imala 48.321.022 kn. Rekli bi super, ali vratimo se u protekle  godine pa se podsjetimo samo nekoliko situacija koje su ostale neriješene", kazao  je Šupe.

Podsjetio je na priču oko izrade elaborata o sanaciji otrovne lugune u Kninu i igrokaza i žalopojke župana da nema novaca za izradu elaborata. "Očito da je novecm koji u proračuni ima mogao ne da je mogao izraditi ne jedan već 121 elaborat, a nije", dodao je

Tu je i priča o problemu  s prijevozom učenika i studenata iz Kistanja te problem  s prijevozom stanovnika u zaleđu Drniša

"Uvijek je riječ o stotinjak tisuća kuna, ali županija nema novca. Mogli, su ali nisu, a ne sumnjam da će u ovoj kampanji vrlo vjerojatno otvoriti radove na sanaciji laguna kao što već 25 godina otvaraju radove na brzoj cesti Šibenik – Drniš – Knin. Da su radili po 2 kilometra godišnje cesta je mogla biti gotova, ali nije", istaknuo je Šupe.  

Upozorio je da je nelogično i nedopustivo da u vrijeme do sada nezapamćene pandemije svjetskih razmjera, u godini kada se broj nezaposlenih u županiji povećao za 20 posto, u godini kada je broj računa u segmentu ugostiteljstva i turizma smanjen za 40 posto Šibensko - kninska županija podebljava svoj račun za dodatnih 10 milijuna kuna i ostvaruje višak od 12 milijuna kuna.

"Pa gospodo nije županija privatna tvrtka koja trči za profitom, već prikupljeno mora i potrošiti. Dakle smanjite presiju ili ulažite novac.

A šta vi radite od 1.1. podižete visinu boravišne pristojbe tako da je ona u najnerazvijenijoj županiji na moru viša od boravišne pristojbe u Istri. Mogli ste to promijeniti, a niste. Također mogli ste i reagirati i korigirati visinu koncesijskih naknada, a niste. Mogli ste i morali reagirati i smanjiti visinu koncesijske naknade u visini pada prihoda i što bi se dogodilo, na računu bi imali 4 milijuna kuna manje, a višak bi umjesto 12 bio 8 milijuna kuna. Mogli ste, ali niste, mogli ste na taj način spasiti dio radnih mjesta, ali niste jer ste onu ne kradi pretvorili u ne radi. Ovo nisu oporbene kritike već činjenice, kao što je i činjenica da smo po broju stanovnika pali na razinu daleke 1890.g odine", upozorio je.

Na kraju je, iako još nije službeno priopćeno da će on biti kandidat SDP -a za župana  završio u predizbornom tonu:

"Vrijeme je da se ovoj i ovakvoj vlasti konačno kaže dosta je i da se krene naprijed. Jedna od osnovnih operativnih stvari koje ćemo osigurati je da svaki učenik ima siguran prijevoz, da se svim ljudima osigura dostupnost zdravstvene skrbi, da imaju osiguran prijevoz do liječnika i apoteke. Na pitanje da li je ovo najava kandidature: ne bježim od odgovornosti, već ponavljam logično je da predsjednik Županijske organizacije bude kandidat, ali će o kandidatu odlučiti tijela stranke i kandidat će biti onaj za kojeg se ocijeni da može donijeti pobjedu. Ime kandidata predstaviti ćemo vrlo brzo u prvoj polovici trećeg mjeseca". 

Iz kategorije: Vijesti