Sidebar Menu

Datum objave: 16. Veljača 2021

BAŠTINA / Počela obnova vrijednih relikvijara iz crkve sv. Marije na Žirju s relikvijama sv. Kolumba i Sv. Benedikta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dragocjeni relikvijari iz crkve sv. Marije na otoku Žirju u kojima su pohranjene relikvije sv. Kolumba i sv. Bendikta iz 6. stoljeća, bit će obnovljeni te nakon restauratorsko-konzervatorskih radova vraćeni na Žirje, a relikvije će biti zaštićene ostakljivanjem. Riječ je o dva iznimno vrijedna barokna relikvijara izrađena u Veneciji u 18. stoljeću. Izrađeni su u obliku poprsja sa glavom. Na jednom relikvijaru nedostaje glava te će ona biti nadomještena replikom. Sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove osigurao je Grad Šibenik, a izvesti će ih Jelena Ćurić iz Murtera.  

Relikvijar ili moćnik, spremnik u kojem se čuvaju i izlažu na štovanje relikvije (Sv. križa, mučenika, svetaca). Relikvijari su se pojavili u IV. st. i upotrebljavaju se sve do danas. Izrađuju se u obliku kutije, medaljona, posude, ljudske glave, ruke, noge itd. Za relikvijar se katkad upotrebljavaju još nazivi kapsa (lat. capsa: kovčeg) i lipsanoteka (od grč. λείψανον: relikvija i ϑήϰη: spremnica).

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam