Datum objave: 12. Veljača 2021

GRADSKI PROJEKTI / Doznali smo detalje o budućoj biciklističko - pješačkoj stazi "Naš mir" dugoj samo dva kilometra koja će koštati čak 1,3 milijuna kuna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mnoge je zbunila vijest koja je jučer stigla iz gradske uprave o tome da  će se urediti nova biciklističko - pješačka staza prema kanalu svetog Ante "Naš mir" duga samo 2 kilometra, a da će koštati čak oko 1,3 milijuna kuna od čega je Ministarstvo  zaštite okoliša osigurala 500 000 kuna. Postavlja se i pitanje je li to zaista prioritetan projekt u Šibeniku u koji treba "utući" toliko novca , a rezultat baš neće biti nešto jer je tolika staza kratka i za pješake,a kamo li ne za bicikliste. Zbog toga smo zatražili objašnjenje od Petra Mišure, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove u kojem ne nastao taj projekt.

"Ne želim ulaziti u to  je li nešto moglo biti prioritetnije, a iznos je toliki jer su na tržištu takve cijene.  Konačna cijena izvedbe bit će dobivena putem otvorenog postupka javne nabave.Sve je to transparentno. Projektni troškovnik je izrađen prema tehničkoj izvedbi postojeće šetnice u kanalu sv. Ante na koju se nastavlja  i predstavljat će zajedničku funkcionalnu cjelinu", kaže Petar Mišura.

Od ukupno predviđenih troškova, za izvedbu šetnice /biciklističke staze predviđeno je 1.150.000,00 HRK, a preostali iznos bit će utrošen u opremu, poput klupa.

Troškovnik je napravljen na temelju glavnog projekta. Procijenjeni troškovi izrade geodetske podloge, iskolčenja, sanacije divljeg deponija i uklanjana raslinja su 74.000 kuna. Izvedba staze širine 3 metra dužine 270 metara popločanog kaldrmom je 408.375 kuna. Preostali dio u dužini 1570 metara i širini 3 metra bit će izveden u „stabilajzeru“ čija je procijenjena vrijednost je 628.000 kuna dok će na  saniranje postojećeg betonskog puta biti potrošeno 43.900 kuna.

Mišura ističe da je riječ je o šetnici i biciklističkoj stazi koja je šira od standardnih dimenzija i uključuje završni sloj koji je u skladu s postojećom šetnicom te obuhvaća i rubni kamen i kamene podzide.

Objašnjava kako će biti uređeno samo dva kilometra staze jer za više nemaju novca, a da onaj koji to želi može biciklirati ili hodati kaldrmom na koju će se ta staza nastaviti. Krajnji je cilj nastaviti tu stazu i spojiti je s već uređenim šetnicama te bi taj "prsten" bio dug oko 19 kilometara, tvrdi Mišura. 

Iz kategorije: Vijesti