Datum objave: 12. Veljača 2021

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE / Pitate li se zašto djeca ne smiju trenirati u dvoranama,a otvaraju se kladionice i kasina - evo što kaže Božinović

Diana Ferić
Diana Ferić

Davor Božinović, naželnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu detaljno je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio najavljene olabavljene epidemiološke mjere. koji govori o popuštanju mjera. “Naš je primarni interes spuštati brojeve novozaraženih”, kazao je te dodao kako u usporedbi s drugima imamo najmanje stroge mjere, prenosimo s portala Telegram.hr.

“No, ne smijemo se opustiti”, dodao je Božinović. Kazao je kako se već razmišlja o tome što bi se još dodatno moglo popustiti nakon 28. veljače. To će, rekao je procijeniti nakon što vide kako će se razvijati situacija s novim sojevima i ostalim okolnostima. “Ostajemo maksimalno fokusirani na epidemiološku struku, ali postupno i balansirano sa zdravljem na prvom mjestu, a potom s poslovnim aktivnostima”, rekao je te dodao kako zagovaraju postupni pristup.

Nove mjere za ugostitelje i teretane

Potom je rekao kako imaju pet kategorija kad je riječ o popuštanju mjera. Za sve one koje se bave ugostiteljskim aktivnostima rekao je da osobe koje preuzimaju hranu napitke se ne smiju zadržavati na terasama ispred objekta niti ulaziti, moraju biti razmaknuti i imati maske. Ne smije stimulirati zadržavanje primjerice puštanjem glazbe te se moraju poslagati stolice da se ne omogući sjedenje.

Kad je riječ o teretanama tu jedna osoba ide na 20 četvornih metara i o tome na ulazu u objekt mora biti postavljena obavijest. Objekt se mora provjetravati svakih 10 minuta ili imati umjetnu ventilaciju. Potrebno je dezinficirati prostore i sprave, upotrebljavaju se samo vlastiti ručnici, zabranjuje se korištenje svlačionica, moraju se popisivati korisnici”, rekao je Božinović, te dodao kako pri dolasku i registraciji svi moraju nositi maske.

 Škole za strane jezike, dječje igraonice i radionice

Također je kazao kako polaznici škola za strane jezika moraju imati maske, predavači moraju imati razmak od polaznika ili odvojiti se pleksiglasom te mjeriti temperaturu i nositi maske. I oni koji pohađaju škole moraju nositi maske i mjeriti temperaturu na ulazu. Grupe u školama moraju biti ograničene i treba se paziti da nema kontakta među roditeljima kada dovode djecu.

Što se tiče dječjih igraonica, mora se ograničiti broj korisnika na jedan korisnik na sedam metara kvadratnih što isto tako mora biti na obavijesti na ulazu. Potrebno je osigurati mjerenje temperature, imati dezinfekciju, te se mora voditi evidencija korisnika.

Automat klubovi, kladionice i casina

U kladionicama se moraju nositi maske i voditi briga o razmaku. Što se tiče automat klubova i casina također ide jedan korisnik na 7 metara kvadratnih. Gosti moraju biti razmaknuti po metar i pol ako sjede, a stolovi po tri metra. Istaknuo je kako nije dozvoljeno pružanje ugostiteljskih usluga u automat klubovima i casinima.

Zašto djeca koja treniraju u zatvorenom ne mogu imati treninge, sajmovi ne smiju raditi, a kladionice i casina smiju, pitali su novinari. “Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve opustilo vratili bi se brzo velikom broju oboljelih”, rekao je Kaić.

Novinari su ponovno pitali prof. Markotić kako to da se stalno upozorava da treba paziti, a da se to onda i članovima Stožera tolerira. Markotić je ponovila kako je bila na misi za Stepinca ali i da su mediji pisali da je ondje bila bez maske i držala govor. “To su neistine”, rekla je.

Iz kategorije: Vijesti