Datum objave: 08. Veljača 2021

HODANJEM DO ZDRAVLJA / Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao novac za uređenje hodaće staze i u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući projektu Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu njegova drugog elementa – Zdravlje i tjelesna aktivnost osigurana su sredstva za opremu i označavanje po jedne hodaće staze u svakoj od županija. Oprema je mjerodavnim lokalnim tijelima dostavljena potkraj siječnja, a do proljeća će biti postavljena na strateški osmišljene hodaće staze koje će služiti za redovitu provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja.

 

Na taj način građanima će biti omogućeno da se uključe u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo. Svojim radom HZJZ nastavlja promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jača svijest i posebno motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje.

Lokalne radne skupine strateški su odabrale ukupno dvadeset i jednu hodaću stazu, u svakoj županiji po jednu. Na taj način savjetodavni doprinos projektu, svojom dugogodišnjom ekspertizom upravljanja pojedinim sektorima, pružili su županijski zavodi za javno zdravstvo, regionalne i lokalne samouprave, turističke zajednice i organizacije civilnog društva. Pod organizacijskim nadzorom HZJZ-a dodatno su educirani provoditelji aktivnosti, a zatim je uslijedilo planiranje i provođenje uređenja te označavanja odabranih hodaćih staza. Postavljanjem dostavljenih kompleta opreme do proljeća ove godine ovaj dio projektne aktivnosti bit će završen.

Strateškim odabirom sprava za vježbanje, stalaka za bicikle i klupa za dojilje, hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina. O zdravlju se treba brinuti od najranije dobi, a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.

Za one koji se pitaju zašto baš hodanje, treba naglasiti činjenicu da je to iznimno važna, a ujedno i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost. Mnogobrojne su prednosti hodanja jer ono ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.

Više informacija o tome kako pravilno hodati dostupno je na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Iz kategorije: Vijesti