Datum objave: 05. Veljača 2021

EU udruga potrošača na poticaj hrvatskih EU parlamentaraca tuži Nintendo i Appple zbog ugrađivanja kvarova u proizvode

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Potpredsjednica europskih socijalista u Europskom parlamentu Biljana Borzan organizirala je raspravu s predstavnicima Europske udruge potrošača (BEUC) zbog sve brojnijih pritužbi građana o preranom kvarenju proizvoda, najčešće odmah po isteku jamstva. Na udaru se našle renomirane globalne tvrtke Nintento i Apple. Prema podacima kojima raspolaže hrvatska EU parlamentarka Biljana Borzan, 25 tisuća korisnika tvrdi da se čak 88 posto upravljača za Nintendo Switch pokvarilo u prve dvije godine korištenja U Francuskoj je protiv Nintenda već pokrenuta tužba, a na razini EU je 10 potrošačkih udruga zatražilo istragu.
– Nintendo je u početku pristajao popraviti sve što se pokvarilo u prvoj godini, ali za proizvode koji su se pokvarili u drugoj godini tražio je nadoplatu od 45 eura po upravljaču, što je skuplje od novog proizvoda. Slični slučajevi prijavljeni su i Europskoj komisiji, potrošači se najviše žale na mobitele, perilice za rublje, televizore i usisivače – kaže Borzan koja se tim problemom bavi od 2014. godine, a najveći napredak je ostvarila nedavnim izglasavanjem zahtjeva za zabranom takve prakse u izvješću Europskog parlamenta.
U nedavnom  razgovoru s povjerenikom Europske komisije za prava potrošača Reyndersom, Borzan je istaknula i zahtjev za isticanje obveznih oznaka trajanja proizvoda.
–  Ljudi imaju pravo znati što kupuju – kaže Borzan – Voljni su platiti i više ako će proizvod dulje trajati.
Potrošačke udruge zahtijevaju zabranu ugrađivanja kvarova za sve vrste uređaja. Posebno su istaknuli Apple kojeg su četiri organizacije tužile za namjerno usporavanje uređaja. Još početkom godine u Francuskoj je Apple kažnjen s 25 milijuna eura jer nije informirao potrošače da novija ažuriranja usporavaju operativni sustav niti im je dozvolio da se vrate na staru verziju.

Iz kategorije: Vijesti