Sidebar Menu

Datum objave: 03. Veljača 2021

ZA OVO NAM NE TREBA STRATEGIJA / Grupa "Šibenik može bolje" poslala gradonačelniku Buriću konkretne prijedloge za bolju mobilnost invalida

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedavno smo objavili da je Grad Šibenik naručio izradu Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom no neki msile da može puno toga napraviti za invalide i prije toga. Administrator Facebook grupe "Šibenik zaslužuje bolje" uputio je gradonačelniku Žaljku Buriću konkretne prijedloge.

U tom pismu piše:

" Obraćam Vam se s prijedlogom koji bi Vi kao gradonačelnik svakako moglispuniti, te je riječ o nečem što je Vaša uprava već mnogo puta uspješno radila. Predlažem da Grad Šibenik aplicira na EU fondove s projektom kojim bi se svi pješački prijelazi, ulazi u institucije i druge primjerene lokacije prilagodile za osobe s invaliditetom. Vidim da ste se nedavno aktivirali oko ove problematike i otvarate tu temu općenito sve više, što je jako pozitivna stvar!

Sigurno ste svjesni da je u Šibeniku jako puno križanja, pješačkih prijelaza i ulaza u institucije nažalost neprilagođeno osobama s invaliditetom, na što ova stranica aktivno upozorava. Iako postoje pojedinačni primjeri spuštanja rubnika i ugradnje rampi, do sad se tom problemu nije pristupilo sustavno i sveobuhvatno i postoji puno primjera gdje je s jedne strane kolnika spušteno, a s druge strane ne. Vjerujemo da razlog tome nije manjak dobre volje, nego nedostatak financijskih sredstava našeg skromnog grada za projekt te veličine. No EU fondovi bi sigurno imali sluha za inkluziju naših sugrađana s invaliditetom u aktivniji život po Šibeniku. Grad Knin je dobar primjer gdje su skoro svi pješački prijelazi i ulazi u ustanove sa elementima pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Grad bi mogao surađivati s UOSI "Sveti Bartolomej" Knin oko savjeta i tehničkih specifikacija rampi i drugih prijedloga koji bi završili u projektu, budući da oni imaju iskustva i tehničke ekspertize za takve
radove. Od projekta bi imali koristi i brojni drugi građani, ne samo osobe s invaliditetom u kolicima. Rampe za kolica će olakšati prijelaz starijim osobama smanjenog mobiliteta, ljudima s ozljedama ili pomagalima za hodanje, roditeljima s djecom, dostavljačima koji prenose dobra na kolicima itd. Takvo unapređenje grada bi bila odlična promocija Šibenika po nečem pozitivnom, a gradske vlasti kao onih koji se brinu o svim svojim građanima, poglavito o bolesnima i nemoćnima. Nadam se da ćete razmisliti o ovoj ideji, prilici da se istaknete kao gradonačelnik koji je osobama s invaliditetom sustavno omogućio lakše kretanje po gradu.

Nadam se da će Burić i gradska vlast razmisliti o ovom prijedlogu, jer mislim da je čak možda i izvedivo i da bi mogli izvući novce iz EU fondova za to, pa da se sustavno i kako treba izvede u cijelom gradu to što je u drugim gradovima normalna stvar...", kaže autor pisma. 

U privitku  je poslao  fotografije malog dijela nespuštenih rubnjaka da se dočara javnosti do koje mjere je grad neprilagođen za osobe s invaliditetom.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.