Datum objave: 03. Veljača 2021

REAKCIJE NA PROSVJED U ZAGREBU / Ministri Beroš i Božinović poručili da popuštanja mjera nema jer je "zdravlje iznad svih naših potreba"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravstva Vili Beroš konstatirao je, na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana nakon uspješnog prossvjeda na trgu bana Jelačića, da je zdravlje iznad svih ostalih naših potreba. „Razumljiva je težnja za povratak starom načinu života, ali pritom ne smijemo biti nestrpljivi. Svi svjedočimo što samo nekoliko tjedana može učiniti za povećanje broja oboljelih. Jedino kolektivnom odgovornošću možemo pobijediti bolest“, kazao je, nakon čega se osvrnuo na mjere.

„Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u EU kada govorimo o restrikcijama. Mjesta za popuštanje nema, moramo ostati oprezni. Zatvoreni su ugostiteljski objekti i teretane, ali nema policijskog sata, nema lockdowna, nema nošenja maski na otvorenim prostorima. Rade neesencijalni poslovi, osim ugostiteljskih objekata. Stalno, iz dana u dan, balansiramo između očuvanja zdravlja i ostalog. Case fatality rate u RH je 2,2 posto, što znači da umre jedan naš sugrađanin na 45 slučajeva bolesti. To znači da ćemo za svakih 45 osoba koje se ne zaraze spasiti jedan život. To čine mjere“, kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su sve uvodne poruke njegovih kolega zapravo jedna poruka koja se tiče prosvjeda u središtu Zagreba. „Već godinu dana komuniciramo s pozornice Stožera o tome koliko je virus opasan. Sad smo svi pametniji, znamo kako je to krenulo, kako su svi reagirali na početku. Vidite da smo u svakom trenutku pokušavali da balans bude održiv u smislu održavanja esencijalnih ekonomskih aktivnosti, ali i onih drugih.

Prije par mjeseci razgovarali smo s predstavnicima ugostitelja o tome kave mjere da se poduzmu da ostanu otvoreni. Da se mjere provodilo onako kako je referentni centar odredio, možda nam brojevi ne bi počeli rasti. Poruka je tada bila da trebamo ići u zatvaranje tih objekata, na tu stranu okrenulo se i javno mnijenje. Mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere provoditi, ali to nije bio slučaj, pa su ti objekti zatvoreni. Brojevi padaju već šest tjedana, ali još nisu na razini koja je zanemariva.

Ne znam tko je obećavao zatvaranje, mi na ovim presicama nismo. Znamo da je Irska u vrlo kratkom vremenu od epidemiološki najbolje države u Europi postala najgora. Portugalu veće države šalju pomoć jer je Portugal sad u takvoj situaciji. Iskustvo nam pokazuje da se stvari mogu vrlo brzo promijeniti. Donijeli smo odluke o popuštanju, djeca idu u školu. Ljudi se predstavljaju kao predstavnici poduzetnika koji su nezadovoljni. Ja bih primijetio da je u RH registrirano 215.000 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000. Najveći dio poduzetnika u Hrvatskoj je otvoren”, kazao je Božinović, kako piše Telegram.hr.

Iz kategorije: Vijesti