Datum objave: 02. Veljača 2021

ZABRINUTOST U UDRUZI FRANAK / Brine nas nagodba države s bankama i ne znamo kako će se to odraziti na ništetnost valutne klauzule CHF

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar financija Zdravko Marić danas je objavio kako se banke povlače iz arbitraža pokrenutim u Washingtonu na temelju dogovora s Vladom RH. Iz izjava ministra Marića nije jasno što je država dala bankama za njihovo odustajanje od arbitraže, osim što je ustvrdio da neće biti troška za proračun. U Udruzi Franak su zabrinuti.

'Nama je šokantno da se taj dogovor objavio u vrijeme kada Ustavni sud odlučuje o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kolektivnom predmetu franak. Nepoštene banke, koje su svjesno i namjerno prevarile 125.000 hrvatskih obitelji, ne zaslužuju nikakve olakšice. Osim toga, Sud EU je jasno i nedvojbeno izrekao u predmetu Achmea da su arbitraže između članica EU nezakonite i zabranjene', napominju u UF i nastavljaju:

'Unatoč svim tim činjenicama, banke koje su dužne 20 milijardi kuna dobile su ili će dobiti neke olakšice. Vlada RH se također mora očitovati na prethodna pitanja u predmetima koji se vode na Sudu EU vezano za konverzije CHF kredita. Pitanje svih pitanja jest, možemo li očekivati da će očitovanje biti neutralno odnosno da Vlada neće zastupati na Sudu EU stajališta banaka.'

'Žalosno je da Vlada RH godinama podržava nezakonito poslovanje banaka i pljačku građana, a nagodbu u kojoj će očigledno banke ipak dobiti neke olakšice prikazuju kao veliku pobjedu', napominju i zaključuju:

'Naglašavamo još jednom, banke koje su pokrenule arbitražu dužne su hrvatskim građanima koji su ugovarali kredite u švicarcima još 20 milijardi kuna. Vlada RH trebala bi proaktivnom politikom u području zaštite potrošača omogućiti da svi ti opelješeni građani lakše dođu do svojeg novca, a način na koji vlast postupa s bankama nam ne daje nikakvu nadu da bi se to moglo dogoditi. Očekujemo s nestrpljenjem sutrašnju odluku Ustavnog suda RH o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH Rev-2221/18'.

Iz kategorije: Vijesti