Datum objave: 02. Veljača 2021

UREĐENJE VANJSKOG / Među pristiglih 15 idejnih rješenja , izabran radi arhitektice Marije Medoš, evo što je zamislila

Diana Ferić
Diana Ferić

Marija Medoš, mag. ing. arch. (sa suradnikom Alanom Tvicom, dipl. akademskim produkt dizajnerom) pobjednica je Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora Vanjski u Šibeniku kojega je raspisao Grad Šibenik, a provelo Društvo arhitekata Šibenik (DAŠ) u razdoblju od 28. listopada 2020. do 18. siječnja 2021. godine. Većinom glasova odlučili su tako članovi Ocjenjivačkog suda Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh (predsjednik OS), Madlena Roša Dulibić, dipl. ing. arh. (zamjenica predsjednika OS), Nastja Alfier, dipl. ing. arh., Živana Stošić, dipl. ing. arh. i Joško Vudrag, dipl. ing. arh., a autorici pobjedničkog rada pripada i nagrada u iznosu od 37 tisuća kuna, špriopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Na sjednici održanoj 27. siječnja 2021. godine, pak, Ocjenjivački sud većinom je glasova drugonagrađenim proglasio rad autorskog dvojca Mislava Krajine, univ. bacc. ing. arch. i Tomislava Krajine, dipl. ing. arh. (suradnica im je bila Nina Podrug) kojemu je pripala nagrada od 22.200 kuna. Josipa Rogošić, mag. ing. arch. i Andrea Dujić, mag. ing. arch., autorice su trećenagrađenog rješenja koje se nagrađuje sa 14.800 kuna.

Obrazlažući svoju odluku, Ocjenjivački sud istaknuo je, uz ostalo, kako se prvonagrađeni koncept s betonskim površinama dimenzija 5x5 i diletacijama izvedenim u obliku stupa izvrsno uklapa u rješenje zadanog prostora i neprimjetno svladava njegove visinske razlike. Ocjenjivačkom sudu svidio se i izbor korištenih suvremenih materijala te uopće koncept klupa i ukrasnog zelenila.

Inače, na Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora Vanjski u Šibeniku koji je proveden u skladu s Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza pristiglo je 15 radova arhitekata iz cijele Hrvatske. Svrha i cilj Natječaja bilo je, podsjetimo, dobivanje najboljeg urbanističko – arhitektonskog rješenja uređenja prostora Vanjski u Šibeniku, a od pristiglih natječajnih rješenja očekivala se reafirmacija javnog gradskog prostora, uređenje plohe trga i okolnog prostora u zoni obuhvata, artikulacija gradskog prostora u funkciji različitih scenarija korištenja, rješenje rasvjete, prijedlog hortikulturnog rješenja uzimajući u obzir postojeće stanje, rješenje elemenata urbane opreme, rješenje i uređenje ugostiteljskih terasa te koncept prometnog rješenja.

Sljedeći korak u uređenju ovog gradskog trga je izrada projektne dokumentacije.

Iz kategorije: Vijesti