Sidebar Menu

Datum objave: 02. Veljača 2021

STEČAJNI POSTUPAK NAD MATKOLOM / Policija je potvrdila de je to bilo motiv četverostrukog ubojstva, evo što je Kolopera izbezumilo

Diana Ferić
Diana Ferić

Načelnik Policijske uprave šibensko - kninske Ivica Kostanić potvrdio je jučer da je motiv četverostrukog ubojstva koje se dogodilo u subotu u Šibeniku i Vodicama bio stečajni postupak koji se vodio nad ubojičinom tvrtkom "Matkol" i njegovo nezadovoljstvo procjenom imovine koja se prodava.

Portal telegram, hr piše o nekim detaljima tog postupka.

Poduzetnik iz Šibenika Branko Koloper u subotu je ubio četvero ljudi, a zatim i sebe. Prema do sada dostupnim informacijama učinio je to revoltiran financijskim problemima u kojima je završila njegova tvrtka, a za sve je krivio upravo ljude koje je likvidirao. U sumanutom pohodu Koloper je ubio izvršnog direktora trgovačkog lanca ‘Djelo’ Tedija Slamića, stečajnu upraviteljicu Radojku Danek i njezinog supruga, te Tonija Šparadu, vlasnika tvrtke ‘Sabirač’.

Dokumenti iz stečajnog postupka koji je vođen za Koloperovu firmu daju uvid u ono što se događalo na Trgovačkom sudu u Zadru posljednjih mjeseci, a kulminiralo je u subotu.

Posljednja svađa sa stečajnom upraviteljicom

Svega nekoliko sati nakon ubojstva, objavili smo detalje s posljednjeg ročišta održanog 27. siječnja ove godine kada je Koloper na sudu protestirao jer se imovina njegove firme prodaje ispod cijene.

Stečajna upraviteljica Danek objasnila je da su troškovi vještačenja vrijednosti imovine firme Matkol previsoki. No, Koloper je ukazao da je procjena od 40 tisuća kuna za koliko mu je planirala prodati dio imovine preniska. Objašnjavao je da njegovi pekarski strojevi i ostali uređaji koji će ići na dražbu vrijede između 500 tisuća i milijun kuna.

Kako ga je u tome podržala i predstavnica banke koja je bila na ročištu, sud je donio odluku da će se ipak vještaku povjeriti utvrđivanje vrijednosti Koloperove imovine.

Kako je prodana  Matkolova hala?

Dio mozaika nezadovoljstva Branka Kolopera može se iščitati i iz sudskih dokumenata iz rujna prošle godine.

Naime, sud je 1. rujna 2020. donio odluku o prodaji njegove hale u Ražinama. Radilo se o objektu od gotovo 4.000 metara kvadratnih čija je vrijednost bila procijenjena na nešto više od šest milijuna kuna.

Nakon nekoliko dražbi hala je prodana za svega 1.565.500 kuna tvrtki BOXKOR d.o.o iz Zagreba koju vodi poduzetnik Pero Kordić. ‘Sabirač’, ubijenog Tonija Šparade, kupio ju je, kako proizlazi iz dokumentacije, već sredinom prosinca prošle godine.

Koloper i njegovi sinovi nisu bili zadovoljni

Na odluku Trgovačkog suda u Zadru o prodaji hale iz rujna 2020. žale se Koloper i njegovi sinovi, te tvrtka Pekara vidici, koja je također u obiteljskom vlasništvu. Upozoravaju da je prodajna cijena preniska.

Slučaj odlazi na Visoki trgovački sud RH koji vrlo brzo donosi odluku i žalbu odbacuje. Kažu da ni Koloper ni njegovi sinovi ni njihova firma nemaju pravo ulagati žalbu. To može učiniti samo stečajni dužnik ili netko tko je sudjelovao u dražbi. Potvrdili su to i s Trgovačkog suda u Zadru na upit Telegrama.

“U ovom slučaju žalitelji nisu spadali ni u jednu od zakonom određenih kategorija. Sama vrijednost prodane nekretnine određena je Zaključkom o prodaji nekretnine, prema procjeni vještaka, a nekretnina je prodana na trećoj javnoj dražbi za jednu četvrtinu procijenjene vrijednosti, kako je i određeno Stečajnim zakonom”, navode sa suda.

 Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam