Datum objave: 01. Veljača 2021

TO SMO MU DALI SVI MI KOJI PRISLNO PLAĆAMO NAKNADU ZA HGK / Luka Barilović mjesečno zarađuje više od 50 000 kuna, evo i kako

Diana Ferić
Diana Ferić

Plaća Luke Burilovića, predsjednika, kako se slažu mnogi poduzetnici, parazitske Hrvatske gospodarske komore, iznosi 23 tisuće kuna. Taj podatak, koji je do sada bio tajan, potvrđen nam je iz same HGK, piše Index.hr.

No to nije jedini dohodak Burilovića koji kao član Nadzornog odbora Ine i Podravke prima mjesečno oko 32 tisuće kuna, a tu je i 1800 kuna naknade kao člana Uprave državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako smo došli do računice kako mjesečni primici Burilovića iznose oko 56 tisuća kuna. No krenimo redom.

Plaća Burilovića u HGK dosad je bila tajna

Hrvatska gospodarska komora ima 394 zaposlena, što iznosi oko 62 milijuna kuna te je to 32 posto svih troškova HGK, kažu iz HGK. "Ističemo da se plaće financiraju iz članarina, prihoda od javnih ovlasti, iz EU projekata, od prihoda od arbitraže te iz ostalih izvora financiranja HGK poput Znakova kvalitete, sajmova i konferencija", napominju.

Predsjednik Burilović nikada nije otkrio koliko iznosi njegova plaća, a HGK je godinama odbijala dati taj podatak javnosti. I Ured vlade svojedobno je odbio dati odgovor na pitanje koliko zapravo zarađuje Burilović.

No odgovarajući na upit tadašnjeg zastupnika Ivana Pernara prije dvije godine, otkrili su kako su u Hrvatskoj gospodarskoj komori tri najveće plaće određene temeljem koeficijenata u rasponu od 9.50 do 10.24 koji se obračunavaju na bruto osnovicu u visini od 2757,50 kuna.

Najveći koeficijent ide na predsjednika, a on je 10.24, a kada se dodaju radni staž Burilovića, prirez i drugo, došli smo okvirnog iznosa od 23 tisuće kuna. Tako smo i postavili upit te dobili potvrdu.

"Uobičajeno ne ustupamo podatke o plaćama djelatnika, no uz suglasnost predsjednika HGK Luke Burilovića potvrđujemo da je plaća predsjednika HGK 23 tisuće kuna mjesečno neto", potvrdili su nam iz HGK. Naravno, na taj iznos valja dodati dnevnice, putne troškove i ostale beneficije koje ostvaruje Burilović. No to nije jedini prihod Luke Burilovića.

U Ini dobije oko 17 tisuća kuna neto

Kao član Nadzornog odbora Ine Burilović ima pravo na naknadu veću od 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 17 tisuća kuna neto. Naime, Burilović je u Nadzornom odboru Ine od 2016. godine, a tamo je stigao na prijedlog vlade. Članovi Nadzornog  odbora Ine imaju pravo na nagradu za rad u iznosu od dva prosjeka isplaćene neto plaće zaposlenika Ine prethodnog mjeseca. Burilović je tako u 2019. godini ukupno primio 325.818,09 kuna, što je u prosjeku 27.151 kuna bruto.

Ovog tjedna na sjednici Sabora glasovat će se o prijedlogu MOST -a da se ikine obavza plaćanja naknade za HGK već da ona bude na doborobljnoj osnovi. Varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić rekao je kako im "ne pada na pamet podržati uništenje" Hrvatske gospodarske komore (HGK), ali se zalažu za potpunu reformu te institucije.

"Moj stav je da su svi koji su se javljali na ovu temu imali prilike, i MOST, i SDP, i HSLS, i HNS, svi su imali prilike od 91. do danas. Sve što su htjeli učiniti, učinili su", rekao je Čačić zamoljen da komentira prijedlog o ukidanju članarine HGK, nakon sastanka s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, prenosimo s portala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti