Datum objave: 29. Siječanj 2021

VELIKI BRAT NAS POČINJE SVUGDJE PRATITI/ Počinje postavljanje videokamera u Šibeniku, vrijednih 14,4 milijuna kuna, kažu da je to zbog sigurnosti djece i imovine

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpisom ugovora s tvrtkom King ICT d.o.o. kreću radovi na uspostavi sustava videonadzora na području grada Šibenika. Ugovor je vrijedan 14 ,4 milijuna kuna uvećan za iznos PDV-a, a rok za izvršenje dvije godine. Šibenik će dobiti jedan od najsuvremenijih sustava videonadzora u Hrvatskoj čija je zadaća očuvanje visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost djece, javne i privatne imovine. Sustav videonadzora u budućnosti će služiti i za praćenje turističkih kretanja, smanjenja gužvi i kreiranja održivih turističkih politika, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Šibenika.

King ICT d.o.o. je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki na području sistemskih digitalnih tehnologija.

„U svim gradovima gdje smo postavljali sustav videonadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća. Šibenik je zaista prekrasan grad u koji svake godine dolazi sve veći broj ljudi i izuzetno mi je drago što smo dobili priliku da sudjelujemo u kreiranju planskog dugoročnog razvoja zajednice.“, kazao je Plamenko Barišić, predsjednik uprave tvrtke King ICT d.o.o.

Zadovoljstvo zbog uvođenja sustava videonadzora iskazao je i Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.

„Unatoč činjenici da je Šibenik miran i siguran grad s pozitivnim trendovima, treba i dalje raditi na sigurnosti i zaštiti života i imovine građana, kao i zaštiti javne imovine. Videonadzor će poslužiti kao prevencija i predstavljati neprocjenjiv alat za rješavanje svih takvih slučajeva, kako po pitanju kaznenih djela, tako i po pitanju prekršaja, posebice javnog reda i mira, prometa i oštećenja imovine. Videonadzor s mjeračima brzine značajno utječe na svijest vozača i sigurnost u prometu. Na primjeru vodičke obilaznice i drugim lokacijama na Jadranskoj magistrali i drugim državnim cestama dokazano je da videonadzor spašava ljudske živote“ , istaknuo je Kostanić.

Matija Mandić, direktor sektora tehničke zaštite tvrtke King ICT, na današnjoj prezentaciji sustava videonadzora u šibenskoj knjižnici predstavio je iskustva gradova u Hrvatskoj i svijetu: „U svijetu je postavljeno preko milijardu CCTV kamera. Samo u Londonu ih ima preko 600 tisuća. Iskustva su različita, ali brojke svuda pokazuju pad negativnih pojava, često i do 50 posto. Smanjen je broj kaznenih djela, ubrzano rješavanje istraga i odziv hitnih službi, povećan protok i sigurnost prometa. Zakonodavstvo u Hrvatskoj i EU veliku pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka. Privatnost građana je zaštićena zakonom i tehničkim rješenjima. Neovlašteno korištenje snimki je kazneno djelo. Kontrolna soba je blindirana, a ulaz dozvoljen samo ovlaštenim osobama. Svako pregledavanje i preuzimanje snimki ostaje trajno zabilježeno u sustavu. Nakon određenog vremena, snimke koje nisu predmet postupanja se automatski brišu.“.

Zamjenik gradonačelnika, Danijel Mileta govorio je i o detaljima šibenskog sustava.

„Najveću pozornost posvetili smo sigurnosti djece i prometa. Dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta, prometnice, križanja i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobusnim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Držimo da je investicija i te kako isplativa, te da će se vratiti već kroz nekoliko godina. Prije svega, kroz smanjene materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini, zatim uredniju naplatu parkinga i komunalnih usluga i na kraju, kroz kazne počiniteljima prekršaja. Nadamo se da će se i Šibenčani, kao i stanovnici drugih gradova, brzo prilagoditi novom sustavu i da će se broj kazni biti minimalan, a to će značiti da imamo uredniji i sigurniji grad. Ujedno, ovo je temelj za uspostavu sustava „pametnog grada“ – raznih rješenja za smanjenje gužvi tijekom turističke sezone i planiranja održivog razvoja turizma“, poručio je Mileta.

Iz kategorije: Vijesti