Sidebar Menu

Datum objave: 27. Siječanj 2021

ŠIBENIK ĆE POSTATI GRAD PO MJERI INVALIDA / Izrađuje se strategija koja će omogućiti uklanjanje arhitektonskih barijera u Šibeniku, a poslušat će i savjete invalida

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je potpisao ugovor s tvrtkom New Project koja će u roku od 120 dana koja izraditi  Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Šibeniku   i uskladiti je s Nacionalnom strategijom.  Zastupnik i koordinator izrađivača strategije je Martin Mrša koji je, kao  predsjednik Udruge „Mladi u Europskoj uniji“, na mnogim projektima i do sada vrlo uspješno surađivao i s gradom Šibenikom i s organizacijom civilnog društva, odnosno udrugama. U tijeku izrade Strategije bit će održano više radnih sastanaka s predstavnicima brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, gradske uprave i gradskih ustanova kako bi se osigurao što je moguće viši stupanj integracije osoba s invaliditetom i otklonile arhitektonske i infrastrukturne barijere. 

To je utvrđeno  na današnjem virtualnom radnom sastanku Anke Slošnjak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s Paškom Rakićem, zamjenikom gradonačelnika Šibenika, Mirjanom Žurić, pročelnicom gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti te predstavnicima šibenskih gradskih i županijskih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Strategija će,  u skladu s financijskim mogućnostima grada Šibenika,  biti usredotočena na otklanjanje nekih ključnih arhitektonskih barijera u skladu s preporukom Udruga te zakonskim mjerilima struke. 

Predstavnici udruga ukazali su na određene prioritete koje bi valjalo uvrstiti u Strategiju sa željom da se samo nastavi kvalitetna suradnja uspostavljena sa šibenskom gradskom upravom, dok je pravobraniteljica Slošnjak ukazala na potrebu praćenja projekata koji se realiziraju na terenu s ciljem  osiguranja pristupačnosti objekata i infrastrukture osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti te organizaciju obilazaka grada  u kojima će i oni sudjelovati. 

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić, pak, izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom grada i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom najavivši kako će, osobito nakon izrade Strategije kao ključnog orijentacijskog dokumenta, kontinuirano provoditi i financirati projekte koji u cilju imaju povećanje mobilnosti , odnosno osiguravanje pristupačnosti invalidnim osobama objektima i ostaloj gradskoj infrastrukturi. Rakić je podsjetio i na to da Grad Šibenik provodi mjere i osigurava niz pomoći u okviru svog socijalnog programa za osobe s invaliditetom te da se posebno financiraju programi pomoći u učenju i nastavi, predškolski programi i sportski projekti koje provode ustanove i udruge koje skrbe o osobama i djeci s invaliditetom. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.