Datum objave: 23. Siječanj 2021

NA DANAŠNJI DAN UMRO JE BOŽIDAR GRGA / Institucije i lokalne službe to ignoriraju, ali postoje pojedinci koji se sjećaju što je napravio za šibensku baštinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati organolog i profesor glazbe, koji je odgojio u šibenskoj glazbenoj školi brojne generacije pa i Pavla Mašića Božidar Grga umro je na današnji dan, 23.1. 2020 u tišini, a da mu se grad, kojem je sve podario i istražio brojne orgulje ničim nije odužio. Njjegov je opus i rad ignoriran do sada. Neki ga ipak nisu zaboravili:

"Prof Grga nije samo djelovao u Šibeniku , niti je svojim djelovanjem zadužio samo naš grad i županiju. I površni uvid u obim njegov djelovanja, u zaista impresivni obim podataka i registratora dokumentacije svih orgulja na teritoriju Republike Hrvatske, u najmanju ruku zadivulje, otkrivajući Grgin opus iznimne nacionalne vrijednosti. Gotovo da i nema orgulja (posebno onih povijesnih instrumenata) na teritoriju Hrvatske koji marom I djelovanjem prof Grge nisu temeljito istražene, popisane i dokumentirane, a velik broj njih pravilo zaštićene i restaurirane. Nastavio je tako Grga djelo svog prethodnika dr Ladislava Šabana koji je 1972-1975 pokrenuo registar povijesnih orgulja u RH.Mi u Šibeniku, iz kojeg je prof.Grga djelovao po cijeloj Hrvatskoj, ponosni smo na Orguljašku ljetnu školu koju je prof Grga utemeljio 1993. godine, na poticaj prof. Emina Armana, a koja je je 2004. godine registrirana kao Organološko društvo Organum Šibenik. Danas skoro i nema orguljaša u Hrvatskoj koji nije prošao ili se susreo sa radom profesora i polaznika ove škole, ili pak savjet za zaštitu , održavanje ili nadogradnju orgulja nije zatražio od profesora ove Škole.

Vrijedi napomenuti da je prof Grga iza sebe ostavio i ogromnu, dugo godina, prikupljanu dokumentacijsko-arhivsku građu, koja jse marom društva Organum i uz vodstvo dr. Miklaušić-Ćeran tek počela istraživati i pripremati da daljnju prezentaciju i korištenje.

Prof Grga u svom radu nije volio pompe, niti velike naslove. Jedanko tako, u tišini (bez velikih govora) je I sahranjen prije godinu dana. Skoro pa već, neopravdano zaboravljen, kako ćesto velikim ljudima, mi mali izričemo zahvalu.

Katedralna župa sv Jakova, u kojoj je marom prof Grge očuvano ogromno orguljsko blago (sjetimo se samo Lupinijevih orgulja iz 1640 koje su zahvaljujući prof Grgi spašene) na dan profesorove smrti, organizira misu zadušnicu koja će se održati u Novoj crkvi, danas u 18.00", napisao je na svom Facebook profilu Dario Mikulandra.

Iz kategorije: Vijesti