Datum objave: 20. Siječanj 2021

INAUGURACIJ 46. PREDSJEDNIKA USA / I Hrvati s USA državljanstvom su uz Joea Bidena: –Ne podržavamo Trumpa. Izdao je demokraciju i izazvao nasilje. Bio je loš predsjednik.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ivo Svirčić, Hrvat s američkim državljanstvom, danas je u duhu američke tradicije na svoju kuću na brodarici istaknuo američku zastavu i nazdravio čašom vina novom 46. američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Iako je poput većine američkih Hrvataka Republikanske stranke SAD-a, Ivo Svirčić pozdravlja Joea Bidena, novog američkog predsjednika iz redova Demokratske stranke.
Ostajem vjeran Republikancima – kaže Ivo Svirčić – ali ne slažem s Trumpom i pozdravljam novog predsjednika Joea Bidena. Trump je bio loš predsjednik i loš je čovjek koji je sve podredio svojoj karijeri i svojim interesima. Što je najgore odbio je priznati izborni poraz, izazvao je nasilje, izdao je demokraciju i izazvao krvoproliće. On bi mogao biti prvi američkih predsjednik kojem će se suditi i koji će možda završiti u zatvoru.
To što je njegova stranka izgubila predsjedničke izbore Ivo Svirčić kao ni drugi Hrvati s američkim državljanstvom kojis u tradicionalno članovi ili simpatizeri te stranke, ne smatraju porazom. Naprotiv, za njih je to pobjeda demokracije i dokaz snage njihove druge domovine Amerike.

Ivo Svirčić, jedini Šibenčanin u hrvatskoj diplomaciji, prvi i jedini kuhar u prvom veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u, vrlo je kompetentan sugovornik koji jako dobro poznaje američku politiku kao i odnos američke politike i američkih političara prema Hrvatskoj posebno u dramatičnim godinama Domovinskog rata i njene borbe za slobodu i neovisnost. Do sada je bio nazočan na na osam inauguracija američkih predsjednika. Od toga čak četiri puta službeno na inauguracijama predsjednika Regana, Clintona, Busha i Cartera. Imao je i poziv na inauguraciju Baraka Obame, ali je bio spriječen. U Bijeloj kući, rezidenciji američkih predsjednika bio je tijekom života u Americi i rada u veleposlanstvu Republike Hrvatske službeno pet puta i to u posebno značajnim prigodama kao što je primjerice ulazak Hrvatske u NATO savez. Prije dolaska na dužnost glavnog kuhara veleposlanstva RH u SAD-u, Ivo je imao prilike upoznati i bivšeg predsjednika SAD-a Trumpa i  novog predsjednika Bidena.
Kao američkog državljanina, ali i osobu koja je kroz svoju kuharsku karijeru odigrala značajnu diplomatsku ulogu u povijesnim danima za Republiku Hrvatsku, Ivu Svirčića je službeno primilo svih osam dosadašnjih veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj.

Amerika je velika i snažna zemlja. Imala je jednog lošeg predsjednika koji je bio loš i nije se ponio kako treba kada je izgubio izbore, ali će to znati i moći prevladati. Trump je bio kandidat i moje Republikanske stranke, ali mi pozdravljamo novog predsjednika Bidena između ostaloga i kao dokazanog prijatelja naše domovine Hrvatske. Očekujemo i za Hrvatsku i za Europu bolje dane s Bidenom na čelu SAD-a naše druge domovine – kaže Ivo Svirčić, proslavljeni kuhar koji je kuhao svoja jela svim dosadašnjim hrvatskim predsjednicima Tuđmanu, Mesiću, Grabar - Kitarović i Josipoviću, ali i aktualnom predsjedniku Milanoviću dok je bio u diplomatskoj službi.

 

Iz kategorije: Vijesti