Datum objave: 19. Siječanj 2021

JOŠ HRVATSKA NI PROPALA... / Kuće i stanovi prodaju se bolje nego ikada. Cijene rastu. Lika rasprodana. Na Jadranu liste čekanja...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Suprotno očekivanja u traumatičnim okolnostima koje su nametnuli pandemije korone i razorni potresi, tržište nekretnina doživljava nevjerojatan procvat. Potražnja za kućama i stanovima veća je od ponude pa cijene vrtoglavo rastu, a u nekim dijelovima Hrvatske više se i nema što kupiti jer je sve rasprodano.

Manje se radi, manje se zarađuje, gospodarstvo diše na škrge, ali sudeći po prometu nekretnina - ima se, može se. Cijene nekretnina u Zagrebu i priobalnim dijelovima Hrvatske rastu. U Zagrebu se za "kvadrat" stana traži (i dobiva!) od 2000 do 5000 eaura, a bez problema se prodaju i luksuzni stanovi po cijeni većoj od 7500 eura za četvorni metar. Uz Zagreb potrebno je atraktivan Split gdje agencije koje se bave prodajom nekretnina uvode čak i liste čekanja za najbolje i najskuplje stanove na najboljim lokacijama. Zanimljiv j i slučaj Like, najslabije nastanjenog područja Hrvatske. Prema aktualnim izvješćima tamo se više i nema što kupiti jer je sve što je bilo ponuđeno rasprodano.
Upućeni u tržište nekretnina tvrde da su cijene "poletjele iznad razumne granice". S druge strane građevinske tvrtke se žale da nemaju dovoljno stanova za podmirenje nabujale potražnje.

Posebnu pozornost pobuđuje podatak da gotovo i nema kupaca nekretnina iz inozemstva već da je riječ isključivo o domaćim ljudima koji, tvrde stručnjaci, žele osigurati ušteđenu gotovinu ulaganjima u nekretnine.

Za razliku od Zagreba, Like i Dalmacije, situacija je u Slavoniji sasvim drukčija. Ponuda vrlo kvalitetnih kuća i stanova je jako dobra, ali kupaca - nema. Širom Slavonije moguće je kupiti kuću s obilnim imanjem za 10 do 50 tisuća eura, a cijene odličnih stanova u novogradnjama su niže od najjeftinijih starih stanova u zagrebu i Splitu.
Vijesti s tržišta nekretnina upozoravaju na zahuktalo tržište u Zadarskoj županiji i najavljuju - još veću potražnju i veći rast cijena nekretnina na proljeće koje će potaknuti izdašni povoljni krediti za rješavanje stambenih potreba mladih.

Iz kategorije: Vijesti