Datum objave: 16. Siječanj 2021

MILENIJSKA FOTOGRAFIJA / Šime Strikoman snima 726. milenijsku fotografiju - portret Ivana Meštrovića u Drnišu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šime Strikoman u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Drniša danas (u 10,30 sati) snima 726. milenijsku fotografiju - portret kipara Ivana Meštrovića kojeg će na tlu oblikovati Drnišani, naravno u skladu s epidemiološkim mjerama. Predložak milenijske fotografije na tlu ispred drniške Gradske ljekarne nacrtan je perivom ekološkom bojom i tu će ostati dok ga ne isperu prve kiše.  Može ga fotografirati svatko tko želi, a slike može objaviti na društvenim mrežama s oznakama

@visit_drnis,#visitdrnis i #enjojtheviewfromdrnis

Snimanje milenijske fotografije s likom Ivana Meštrovića potaknula je Turistička zajednica Grada Drniša u suradnji s turističkim vodičima s ciljem brendiranja lika i djela Ivana Meštrovića, jednog od najistaknutijih hrvatskih i europskih umjetnika koji je stekao svjetsku slavu.
– Što napraviti, osim piva, kako bi se glas o Drnišu nadaleko čuo? Može li bolje od milenijske fotografije koja može obići svijet - kaže Ivan menđušić, direktorica TZ Grada Drniša u obrazloženju ove atraktivne umjetničko - promidžbene akcije.

Ivan Meštrović, rodom iz Otavica, jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, a djelovao je kao kipar, slikar, arhitekt i pisac. Njegova danas su izložena diljem Hrvatske i svijeta, a značajan dio svojih radova umjetnik je posvetio i darovao zavičaju. Pokraj Otavica projektirao je i dao izgraditi Crkvu Presvetog Otkupitelja, grobnicu obitelji Meštrović, a značajan dio umjetnikove ostavštine može se razgledati i u Drnišu. U Gradskom muzeju Drniš su izložene Meštrovićeve skulpture i slike, na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke, a na javnim gradskim površinama postavljene su i skulptura Majka s djetetom, reljefi Sv. Roko i Orači te fontana Vrelo života.  Turistička zajednica Grada Drniša u suradnji s vodičima želi poraditi na brendiranju lika i djela Ivana Meštrovića. Slijedom toga, osmislili smo projekt pod nazivom Meštrovićevo blago. Poseban naglasak stavljamo na suradnju s osnovnim i srednjim školama te smo svaku turu prilagodili pojedinom uzrastu. Turom za treće razrede osnovnih škola priključit ćemo se projektu Ministarstva kulture pod nazivom Djeca čuvari baštine.  Što napraviti, osim piva, kako bi se naš glas nadaleko čuo? Možemo li bolje od milenijske fotografije koja može obići svijet? 

Iz kategorije: Vijesti