Sidebar Menu

Datum objave: 12. Siječanj 2021

IN MEMORIAM / Umro je poznati hrvatski ugostitelj Ivica Lesica koji je zaslužan i za promociju šibenske gastro baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je u 76. godini poznati hrvatski ugostitelj, veliki čovjeka, Gastronaut i prvi predsjednika Udruge restoratera Hrvatske – Ivana (Ivica) Lesice koji je bio i veliki prijatelj Šibenika i promicatelj njegove gastro baštine. Bio je jedan od pokretača nekadašnje velike gastro manifestacije Šibensko - kninske županije "Naše malo veliko blago" i dugogodišnji  predsjednik  Komisije za izbor najboljih jela. Upravo su Dani bakalara koje je prvi u Županiji organizirao restoran "Zlatna ribica" nastali po uzoru na Dane bakalara koje je Lesica organizirao u svom restoranu Rivica na otoku Krku.

"Kada se posao radi sa srcem, znanjem i ljubavi prema struci, efektom leptira kvaliteta i raznolikost se šire regijom. Ivica je zadužio razvoj ugostiteljstva i gastronomije s nizom projekata i pozitivnih primjera te nesebično dijelio svoje znanje, entuzijazam i kvalitetne ideje sa svojim kolegama. Prvi Dani liganja, Dani bakalara i mnoge druge tematske manifestacije krenule su iz Lesicinog restorana Rivica u Njivicama na otoku Krku te inspirirale druge ugostitelje i krajeve na slične projekte", napisala je u povodu Lesičine smrti poznata turistička novinarka Karin Mimica.

Ivica Lesica je rođen 1945. godine u ugostiteljskoj obitelji. Ugostiteljska je znanja usavršavao u Salzburgu, a potom obogaćena ljubavlju prema gastronomiji i ugostiteljstvu širio iz Njivica – Krkom, Kvarnerom, Dalmacijom, Hrvatskom kontinentom.

Zaljubljenik u svoj kraj i njegovo gastronomsko nasljeđe s projektom i knjigom Jela otoka Krka pokrenuo je povratak „zaboravljenih“ jela u ugostiteljstvo otoka Krka,  a potom i Kvarnera s projektom Zaboravljeni okusi naših starih.
Kolegama iz Šibensko-kninske županije pomagao je u osmišljavanju i razvoju projekta Naše malo veliko blago.

Svoje znanje i iskustvo stavio je na raspolaganje mnogim strukovnim udrugama – od Obrtničke komore, preko prvog Kluba ljubitelja vina i loze Studec, humanitarne udruge Vitezovi Sv. Fortunata te Kluba Gastronaut od njegovih početaka 1999. godine.

Skupa sa Šimom Čozom i mnogim doajenima hrvatskog ugostiteljstva bio je osnivač i prvi predsjednik Udruge restoratera Hrvatske.

Kao neovisni kandidat, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora.

Restoran Rivica obitelji Lesica, koji danas vode njegova djeca Dražen i Rozi sa svojim obiteljima, Ivica je upisao na kartu najatraktivnijih gastronomskih lokacija u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam